Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

25 procent av ungdomar i åk 3-9 har utsatts för kränkningar i skolan, på fritiden och på nätet. Bild: Erik Nylander/TT
25 procent av ungdomar i åk 3-9 har utsatts för kränkningar i skolan, på fritiden och på nätet. Bild: Erik Nylander/TT

Stoppa mobbning

Det räcker inte att skolan har en likabehandlingsplan, det gäller att följa den också.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Mobbning är ett stort problem i vårt samhälle. Enligt Friendsrapporten 2018 har cirka 25 procent av barn och ungdomar i åk 3-9 utsatts för kränkningar i skolan, på fritiden och på nätet. Mobbning och kränkningar leder ofta till att barn och ungdomar mår psykisk dåligt. Vissa drabbas även av självmordstankar, gör självmordsförsök eller går så långt att de faktiskt lyckats på grund av mobbning och det är allvarligt! Vuxna borde uppmärksamma det mer!

Min åsikt om mobbning är att vuxna inte tar tillräckligt ansvar för att stoppa det. En tredjedel av skolpersonalen har inte kunskaperna i trygghets- och likabehandlingsfrågor och har ingen koll på vad de ska göra när en elev blir utsatt. Mitt förslag är att all skolpersonal borde gå en utbildning om mobbning för då skulle fler veta hur man agerar när en elev blir utsatt för mobbning.

En del personer tycker säkert att vuxna tar ansvar för att stoppa mobbning bara för att skolan har en likabehandlingsplan, men det gäller och följa den också. Såklart finns det vuxna som tar det på allvar och faktiskt gör något åt saken, men om man tittar på siffrorna på hur många som blir utsatta är det inte alls tillräckligt många vuxna som engagerar sig eller gör tillräckligt för att stoppa det. Nu riktar jag mig inte bara mot skolpersonal utan mot föräldrar också.

Om era barn inte vill gå till skolan eller aldrig tar med kompisar hem så kan det vara ett tecken på att ert barn är mobbat. Fråga först varför hen inte vill till skolan. Vill barnet inte berätta så kontakta skolan, fråga hur barnet fungerar med de andra eleverna, och om det finns tecken på ett hen är mobbad. Säg till skolan att ha extra koll på barnet. Är barnet mobbat ta kontakt med rektorn, föräldrarna till den som utsätter och om det fortsätter måste en polisanmälan göras! Mobbing är ett brott och måste stoppas, det är inte okej att trycka ner varandra bara för att man är ”mindre populär” eller för att man har en annan hudfärg eller ursprung. Jag uppmanar alla vuxna att engagera sig mer åt detta ämne, prata med era barn!

Biul Malueng