Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu behövs krafttag som stoppar den akuta våldsspiralen och långsiktigt skyddar våldsutsatta kvinnor och barn, skriver insändarskribenterna. Bild: Anders Wiklund/TT
Nu behövs krafttag som stoppar den akuta våldsspiralen och långsiktigt skyddar våldsutsatta kvinnor och barn, skriver insändarskribenterna. Bild: Anders Wiklund/TT

Stoppa män som hatar kvinnor!

Attityder, värderingar och normer måste vi alla ta ansvar för.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Män som mördar sina barns mamma. Män som misshandlar sina barns mamma. Män som slår, hotar, trakasserar kvinnor som de levt eller lever med. Den farligaste platsen för en kvinna är mellan hemmets fyra väggar. Den platsen som ska vara den tryggaste. Bara de senaste tre veckorna har fem kvinnor mördats av en man som de har eller har haft en relation med.

Nu behövs krafttag som stoppar den akuta våldsspiralen och långsiktigt skyddar våldsutsatta kvinnor och barn. Nästan 9 000 kvinnor har polisanmält våld i en nära relation bara under 2020 och ändå är mörkertalet stort. Ofta krävs en stor kraftansamling för att lämna en våldsam relation, efter att ha utsatts för slag, kontrollerande beteende och kränkningar under en tid. Även efter ett uppbrott fortsätter ofta trakasserierna från den före detta partnern, och i de värsta fallen leder det till dödligt våld.

Centerpartiet har arbetat hårt för förändringar som gör skillnad i grunden. Vi har genom åren genomfört mycket, men mer krävs. Det handlar både om normförändringar och attityder, relevant kompetensutveckling inom rättsväsendet och straffskärpningar men också om stöd och hjälp för utsatta kvinnor och barn. Det är konkreta förändringar för att bryta kontrollerande beteenden i tid men även efter att en kvinna lämnat en relation. Viktiga organisationer som arbetar förebyggande men också skyddande för barns och kvinnors utsatthet får kontinuerligt också ökade resurser, nu senast förra veckan i vårbudgeten som C, L och regeringen la fram. Men det räcker inte.

Du och jag måste säga ifrån! För den man som mördar och misshandlar är någons bror, kusin, kollega, kompis. Vi måste bryta det beteendet och det här föraktet mot kvinnor. De här maktstrukturerna som gör att en del män ser ner på kvinnor och tror att de är någons egendom. Där hjälper inga straffskärpningar i världen. Attityder, värderingar och normer måste vi alla ta ansvar för.

De män som mördar och misshandlas ska gripas, lagföras och dömas till långa fängelsestraff. Det är så vidrigt och så fruktansvärt detta hat mot kvinnor.

Anne Kristensson (C)

Petra Eriksson (C)

Siv Nyman (C)

Maria Larsson (C)

Mari-Louise Wernersson (C)

Centerkvinnorna i Falkenberg