Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En blomsteräng i en del av trädgården ger utrymme för många arter av gräs och örter. Bild: Hasse Holmberg/TT
En blomsteräng i en del av trädgården ger utrymme för många arter av gräs och örter. Bild: Hasse Holmberg/TT

Stoppa gräsmattemanin – odla blomsterängar

Alla kan göra en insats.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Marksten, asfalt, trädäck och gröna öknar (=gräsmattor) breder ut sig i dagens trädgårdar och parker. I ett alltmer biologiskt utarmat och industriellt jord- ock skogsbruk minskar mångfalden av arter. Trädgårdar skulle med enkla åtgärder kunna bidra till att minska den sjätte massutrotningen av arter i jordens historia.

Visst kan det vara vackert med en välklippt och välskött gräsmatta, men hur mycket av dessa enfaldiga gräsytor används regelbundet för lek, sport, rekreation och grillning?

Det måste vara ett ofantligt systemfel när enorma gröna ytor klipps, gödslas, mossbehandlas och kanske besprutas till ingen nytta! För att inte tala om de otaliga timmar som läggs på motor-och åkgräsklippare med avgaser, buller och utsläpp av koldioxid helt i onödan.

Varför inte anlägga en blomsteräng på dessa ”döda” monokulturer? En kvadratmeter äng kan i bästa fall rymma upp till 50 olika arter av gräs och örter.

Eller börja med att odla potatis och grönsaker och plantera fruktträd och bärbuskar.

I Öststaterna,bl.a. i Polen, finns en helt annan trädgårdskultur ( en kvarleva från kommunisttiden?). Här gör trädgårdarna verkligen skäl för sina namn med mängder av blommor, grönsaker och bärande fruktträd och buskar. Här finns därför en myllrande mångfald av liv!

Tänk vad härligt att utanför knuten kunna smaka på en solmogen tomat och lyssna på fågelsången och surret av insekter. Alla kan göra en insats. Upp till handling!!!

Lars O Hellsborn