Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Många av mottagarna har svårt att hantera en mikrougn eller en spis, på grund av en begynnande demens. Bild: Leif R Jansson / TT

Stelbent av kommunen kring äldres mat

Nog finns det andra lösningar?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Falkenbergs kommun planerar att leverera kall mat bara en gång per vecka till pensionärerna i kommunen, som inte klarar sin mat själva. Det är helt galet. Många av mottagarna har svårt att hantera en mikrougn eller en spis, på grund av en begynnande demens. Det är ofta ett av de första tecknen på sjukdomen. Inte heller har man alltid ett tillräckligt stort kylskåp. Sedan är det den mycket viktiga personliga kontakten vid leveransen av mat, även om den oftast blir mycket kort. Det är en stor trygghet att veta att någon i min ensamhet tittar till mig åtminstone en gång om dagen. Demensföreningens styrelse är mycket oroad av Socialnämndens resonemang.

Nuvarande kostnad sägs vara 10 miljoner kronor. Det motsvarar minst 40 halvtidsanställda undersköterskor som kör ut 320 portioner per dag. Tar det en halv dag att köra ut 8 portioner? Troligen kommer behovet av hjälp med uppvärmning av mat att bli ganska stort, så någon besparing på 8 miljoner kronor tror vi knappast på.

Självklart är det inte en uppgift för en utbildad undersköterska att leverera ut mat. Men kanske borde man kunna lösa logistiken på annat sätt. Här finns många arbetslösa unga, som har körkort. Alla pensionärer måste inte ha sin mat precis klockan tolv. Kanske är det möjligt att upphandla både mat och distribution från en affär eller annan catering? Kommunen har ett väldigt stelbent sätt att lösa den här frågan. Kom med nya idéer!

Styrelsen för Demensföreningen i Falkenberg

genom Margareta Andrée, kassör