Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalerna vill att den som behöver hemtjänst får en fast omsorgskontakt med undersköterskeutbildning.  Bild: Pontus Lundahl/TT
Liberalerna vill att den som behöver hemtjänst får en fast omsorgskontakt med undersköterskeutbildning. Bild: Pontus Lundahl/TT

Starkare vård, oavsett vem som är ansvarig

Frihet, trygghet och mänsklighet ska prägla både livet och vården.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

När livet blir skört behövs ett starkt skyddsnät och möten med kontinuitet, kompetens och kommunikation. Den människa som drabbas av kronisk sjukdom behöver goda, trygga relationer med allt från vårdcentral till hemtjänst. Liberalerna vill att den som behöver hemtjänst får en fast omsorgskontakt med undersköterskeutbildning. Vi har också arbetat för en husläkarreform sedan 1970-talet.

Eftersom kommuner ansvarar för mer än en fjärdedel av all vård vill vi även säkra deras strategiska planering. Vi föreslår att alla kommuner får en medicinskt ledningsansvarig läkare (MAL) som bedömer medicinska konsekvenser av strategiska beslut, värderar nya metoder, granskar medicinska rutiner eller avtal och ger råd om hur verksamhetens resurser bör prioriteras utifrån vårdtagares behov. Det behöver bli lika självklart för en kommun att ha en läkare med medicinskt ledningsansvar, som det redan är för primärvård och sjukhus. Det är också mycket bra att vi i Varberg och Falkenberg redan har en MAR, medicinskt ansvarig för rehabilitering.

Det finns mer att göra. Vi arbetar för att säkra goda arbetsvillkor, ihärdigt förbättringsarbete och minskad administrationsbörda så att tid frigörs för mötet med människor. Vi vill också stärka fortbildningen för anställda genom hela yrkeslivet. Slutligen bör det bli tillåtet för äldreboenden att anställa geriatriker och allmänläkare på hel- eller deltid.

Både livet och sjukvården ska präglas av frihet, trygghet och mänsklighet, under hela resan. Vi nöjer oss inte med mindre.

Lina Nordquist (L)

riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson

Barbro Westerholm (L)

riksdagsledamot, talesperson för årsrika

Lena Persson (L)

ledamot socialnämnden Varberg

Elisabet Karlsson (L)

ledamot socialnämnden Falkenberg