Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fler i arbete, färre i utanförskap, bättre ekonomi i kommunerna och minskad risk för ett tudelat Sverige.

Starkare Halland med centerbudget

DEBATT. Centerpartiets höstbudget ska leda till jobb.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

BUDGET Centerpartiets höstbudgetförslag i riksdagen syftar framför allt till att öka chanserna för unga att få jobb och stärka kommunernas möjligheter att förbättra skolan och klara integrationen. Centerpartiet satsar 16 miljarder kronor på dessa områden. Det är en helt annan inriktning än den defensiva och idélösa S-MP-budgeten som innehåller mestadels gamla, otillräckliga lösningar på nya problem.
Centerpartiet ger Sveriges kommuner 50 miljarder kronor de kommande fyra åren, det är 25 procent mer än regeringen. Det innebär rejäla tillskott för att klara skolan och äldreomsorgen i alla Hallands kommuner.
Det behövs nya resurser för att klara de viktigaste utmaningarna; det handlar förutom om skolan och äldreomsorgen också om att klara integrationen av nyanlända, genom att förstärka möjligheterna till egen försörjning
För att maximera möjligheterna för unga att få jobb vill Centerpartiet slopa arbetsgivaravgiften de första två åren, upp till 16 000 kronor av månadslönen. Vi vill också slopa avgiften helt för företag som anställer sin första medarbetare. Unga under 18 år ska heller inte omfattas av arbetsgivaravgift. Allt detta skapar förutsättningar för många jobb i de små- och medelstora företagen.
Lägg därtill att RUT-avdraget höjs till 75 000 kronor och utökas till att omfatta fler tjänster för äldre. Vidare föreslår vi en ny företagsform med minimerad regel- och skattebyråkrati, för en årlig omsättning om högst 250 000 kronor. Utmärkt för den som vill prova på, eller vara företagare på deltid.
Totalt sett stärker detta möjligheterna att skapa de nya jobb som Sverige behöver. Det betyder fler i arbete, färre i utanförskap, bättre ekonomi i kommunerna och minskad risk för ett tudelat Sverige.
Centerpartiet föreslår också att regeringens solenergiskatt slopas, samt att skatten på biodrivmedel sänks. Ytterligare prioriterat är att jobba för giftfri vardag. Centerpartiet vill få bort användningen av skadliga s.k. ftalater samt cancer- och allergiframkallande ämnen i kläder och skor, genom en kemikalieskatt på dessa.
Ytterligare centerkrav i budgeten:
• 2000 nya poliser i hela landet.
• 100 miljoner för att stärka utredningen av vardagsbrott, som t.ex. bostadsinbrott.
• Statligt stöd till kommuner för att skapa tryggare stadsmiljöer.
• 50 miljoner för att motverka sexualbrott mot kvinnor under festivaler.
• Ytterligare 500 miljoner i förbättrat järnvägsunderhåll.
• Sänkt arbetsgivaravgift och höjd återbetalning av dieselskatt för mjölkbönder.
Centerpartiets budget skulle ge förutsättningar för ett starkare Halland. Skolan, äldreomsorgen, företagande och landsbygden stärks.
Förutsättningarna att klara integrationsutmaningen ökar dramatiskt. Centerpartiets politik är helt enkelt bra för Sverige och Halland.
Henrik Oretorp (C)
distriktsordförande för Centerpartiet i Halland