Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Stanna hemma alla som kan!

Om alla hjälps åt kan vi kanske kan undvika fler restriktioner.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Eftersom symptomfria, (eller näst intill symtomfria beroende på hur symptomfrihet defenieras), verkar utgöra en stor grupp smittspridare så kan man inte avgöra om någon annan, eller en själv, smittar eller ej, skriver insändarskribenten. Bild: Gorm, Kallestad

Svar

till "49:a med mycket spring i bena!"

Det bästa sättet att inte få eller sprida Covid-19 är, oavsett ålder, att så länge som möjligt försöka tillhöra den den krympande gruppen osmittade.

Eftersom symptomfria, (eller näst intill symtomfria beroende på hur symptomfrihet defenieras), verkar utgöra en stor grupp smittspridare så kan man inte avgöra om någon annan, eller en själv, smittar eller ej. Man bör alltså tillsvidare minimera fysiska kontakter och helt avstå från icke nödvändiga personmöten.

Vi bör kanske prata mindre om riskgrupper och mer om riskbeteende? I skrivande stund (22/3) är fler än 80 procent av de svenska intensivvårdplatserna upptagna av män.

Alla beteenden som män gör i högre utsträckning än kvinnor bör betraktas som presumtiva riskbeteenden. Gå på gym och lagidrotta kan vara sådana exempel. Detta är naturligtvis då också ett riskbeteende för kvinnor.

Anledningen till att Folkhälsoskyddsmyndigheten uppmanar 70+ att stanna hemma är inte enbart för att skydda denna grupp från smitta. Det är också ett sätt att avlasta vården. Att inte följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid samhällsfarlig sjukdom är direkt oansvarigt och kan vara ett lagbrott. Att ligga lite i framkant och som 50+ och 60+:are, gärna också här åldersoberoende, tillsvidare avstå onödiga fysiska kontakter är däremot fullt tillåtet. Det avlastar vården och minimerar egen och andras risk. SARS som betyder svårt akut respirationssyndrom är inget man önskar ens sin värste ovän. Genom att frivilligt hjälpas åt kanske vi kan undvika en situation där fler och fler grupper kommenderas i karantän med utegångsrestriktioner, vilket vi ser runt om i de flesta andra länder. Stanna hemma alla som kan!

Tommy Nilsson