Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stad och land behöver varandra

Ta till vara på både städernas och landsbygdens styrkor.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Var fjärde svensk har funderat på att flytta ut på landet, visar en Novusundersökning som Adressändring beställt. Det är nästan dubbelt så många som för bara ett halvår sedan.

Det som lockar är natur, lugn och större boyta. Möjligheten att jobba på distans gör att du kan välja ditt boende utifrån var du vill bo, snarare än var du jobbar någonstans.

I dag bor majoriteten av jordens befolkning i urbana områden. Att bo i städerna är något man ska sträva efter, och vilja. Landsbygden däremot, beskrivs ofta som en plats man ”blir kvar” eller ”hamnar” på.

Relationen mellan stad och land kan verka komplicerad. Vi ser gärna olikheterna. De beskrivs ofta som motpoler till varandra. I staden finns en puls. På landet finns lugn. Staden är öppen och kreativ. Landsbygden är bakåtsträvande och fördomsfull.

Men stad och land behöver varandra och samhället behöver utvecklas på hållbara sätt. Blir vi bättre på att ta tillvara både landsbygdens och städernas styrkor kan vi forma lösningar som passar alla. Då kan vi skapa en mer hållbar livsstil och konsumtion där människors valmöjligheter blir fler och kan anpassas efter individens egna förutsättningar och önskemål.

I framtiden hoppas jag att relationen mellan stad och land ändras. Att en flytt från staden inte är ett beslut som känns stort och krångligt, eller att stanna kvar på landet inte innebär färre möjligheter. Att landsbygden har en lika självklar dragningskraft som staden.

För att det ska bli möjligt behöver vi:

- Prioritera landsbygdens behov av service, infrastruktur och kollektivtrafik lika mycket som städernas behov av cykelvägar, grönytor och nya bostäder.

- Prioritera jordbruksmarken (vår livsmedelsförsörjning) högre än att städerna ska växa. Idag byggs 600 hektar jordbruksmark bort varje år till förmån för industribyggnader, lagerlokaler och villaområden. Det motsvarar en yta som kan näringsförsörja 24 000 människor.

- Jobba för ett gott nationellt företagsklimat. Vi behöver tillväxt och mångfald bland företag runt om i landet. Det skapar fler hållbara produkter och lösningar.

- Bli bättre på att uppmärksamma och förstå vårt ömsesidiga beroende av stad och landsbygd.

- Förstå de gröna näringarnas nyckelroll i en cirkulär bioekonomi.

Om några år hoppas jag att vi sett en förflyttning inom dessa områden. Att det för alla, unga som gamla, finns en framtid på landsbygden likväl som i staden. Att vi använder de gröna näringarnas förnybara resurser i en cirkulär bioekonomi. Att vi insett vikten av att värna vår jordbruksmark, om inte för oss själva så för kommande generationer. Jag hoppas att man om några år inte längre ställer sig frågan ”Vågar och kan jag bo på landsbygden?” utan istället funderar över: ”Var vill jag bo för att må så bra som möjligt?”

Emma Svensson

Hållbarhetsambassadör, LRF