Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Stabilitet i elnätet kan uppfyllas på många sätt

Vätgaslager är ett exempel.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Fossilfritt behövs för stabiliteten i nätet

I HN den 8 januari betonar fyra liberaler med Madeleine Langkilde som första namn vikten av stabilitet i elnätet. Det är inte bara energibalans som krävs utan också att t.ex. frekvensen hålls någorlunda konstant i ett växelströmsnät.

Stabilitetskravet kan uppfyllas på många olika sätt och kräver i sig inte kärnkraftproduktion. Så länge som vi på årsbasis producerar ett överskott av elektrisk energi kan detta överskott användas till att stabilisera nätet.

I samband med tillverkning av fossilfritt stål produceras och lagras grön vätgas. Vätgaslager är ett exempel på energilagring som kan utnyttjas för nätstabilisering. Ett annat är olika former av batterilagring och ett tredje är pumpkraftverk där vatten pumpas uppströms vid energiöverskott och släpps ut genom turbiner när kraften behöver balanseras.

En relaterad fråga är om vi ska styra produktionen efter önskad konsumtion i varje ögonblick eller styra konsumtionen efter tillgänglig energi. Det är inte så mycket en teknisk fråga utan en fråga om man vill ha ett fullt kapacitetsutnyttjande eller vill bekosta stor reservkapacitet.

Jacques de Maré

Medlem i MP