Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Georgia Ferris (KD). Bild: Ola Folkesson

Stöldligorna måste stoppas

Falkenberg är inte skonat.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Varje år förs stöldgods för mellan en och två miljarder kronor ut ur Sverige. Stölderna drabbar människor i deras hem, på deras arbetsplatser och i deras företag. De skapar både ekonomiska skada och framför allt en känsla av otrygghet och hopplöshet. Förra året klarade endast tre procent av alla inbrott upp. I vårt grannland Finland är siffrorna runt 20 procent. I våras släppte Polisen en rapport som konstaterar att 50 procent av alla inbrott och 90 procent av alla stölder av båtmotorer, bilar och jordbruksmaskiner kommer från utländska stöldligor. Alla som anmält en stöld vet hur det brukar sluta: Redan när kopian av anmälan kommer på posten, kommer också beskedet att förundersökningen är nedlagd. Eftersom nästan ingen straffas för brotten är det i princip riskfritt för ligorna att fortsätta. Ska stöldligorna stoppas, måste vi få kontroll på gränsen.

Vad gör då regeringen? I princip ingenting. Svenska Tullen har idag inte laglig rätt att stanna en lastbil med stöldgods och kvarhålla förare om de misstänker att den är full av stöldgods. Så ser de ett lastutrymme fullt av Husqvarna-maskiner utan kvitton kan de göra… ingenting. Kristdemokraterna har ett flertal gånger krävt att lagen ska ändras. Regeringen har inte gjort någonting alls, och stöldgodset fortsätter flöda ut.

Samtidigt fortsätter kränkningarna av människors hem, och Falkenberg är inte skonat vilket vi tyvärr kunnat läsa om här i HN. Sommaren är högsäsong för inbrotten. Allt för många kommer få börja semestern med att städa undan glassplitter i sommarstugan, efter att någon brutit sig in där. Alldeles för många kommer också få börja den första arbetsveckan med att konstatera att det saknas verktyg och maskiner på företaget och ringa försäkringsbolaget istället för att sätta igång produktionen. Inbrottsvågen måste stoppas, men regeringen står handfallen.

Georgia Ferris (KD)