Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Idrotten är en folkrörelse som vilar på ideella föreningsledare. På bilden testar Kronprinsessan Victoria karate. Bild: Johan Nilsson/TT
Idrotten är en folkrörelse som vilar på ideella föreningsledare. På bilden testar Kronprinsessan Victoria karate. Bild: Johan Nilsson/TT

Stöd till idrotten är en investering i framtiden

Ger glädje hela livet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Rapporter larmar om svenskarnas kraftigt försämrade fysiska status, där nästan hälften av den vuxna befolkningen anges ha hälsofarligt låg kondition. Ett ökat stillasittande och färre fysiska vardagsaktiviteter är två av flera anledningar till problemet. Men det finns också många lösningar och där är idrottsföreningen en nyckelaktör.

Idrottsrörelsen i Halland består av drygt 800 idrottsföreningar med cirka 95 000 medlemmar. En enorm resurs som med ideella krafter verkar året runt för social hållbarhet, hälsa och gemenskap.

Och våra mål är glasklara. Genom Strategi 2025 har idrottsrörelsen stakat ut riktningen mot en mer tillgänglig och inkluderande idrott, där fler människor, i alla åldrar, på sina egna villkor ska kunna och vilja vara med längre.

Men för att lyckas med målen behöver vi hjälpas åt. Idrotten är en folkrörelse som vilar på ideella föreningsledare. För att värna och bygga deras engagemang krävs stöd från andra aktörer. Det stödet finns redan i dag från näringsliv, organisationer, och politik. Men det kan bli bättre och vi gör jobbet tillsammans.

Vi uppmanar därför våra kommunala och regionala politiker att fortsätta värna om och stärka stödet till idrottsrörelsen. Var med och bygg ett starkt civilsamhälle genom att säkra ett relevant ekonomiskt stöd till våra idrottsföreningar. Verka för fler idrottsytor, som en motkraft mot stillasittande och utanförskap. Genom stöd till föreningsdrivna anläggningar och en samhällsplanering där idrottsytorna finns med i ett tidigt skede, gör vi en investering i framtiden för gemenskap och rörelseglädje – hela livet.

Ulf Järphag

ordförande

Hallands Idrottsförbund