Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Flyktingar. När tusentals människor flyr för sina liv till följd av krig och förföljelse i bl.a. Syrien, Irak, Afghanistan och delar av Afrika, borde det vara självklart att värna om rätten att söka asyl. Bilden är från 2015 där flyktingar anlände med Stena Lines fartyg Scandinavica från Kiel till färjeterminalen i Göteborg. Bild: Adam Ihse/TT

Stå upp för asylrätten

När tusentals människor flyr för sina liv till följd av krig och förföljelse borde det vara självklart att värna om rätten att söka asyl.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Hallands asylkommitté är politiskt och religiöst obunden, och har funnits sedan 1988. Vi är en medlemsgrupp i FARR (Flyktinggruppernas Riksråd) Vår verksamhet är att hjälpa asylsökande som på olika sätt kommit i kläm i det svenska asylsystemet. Vi har genom åren arbetat ideellt med flyktingar från bl.a. Libanon, Iran, Irak, Bulgarien, Polen, Rumänien, Turkiet, Jugoslavien, Afghanistan, Somalia och Syrien. Det stora flertalet av de vi hjälpt är idag i arbete. Ofta finns man inom vård, service och handel, och hjälper på så vis till att utveckla välfärden.

Sverige har betraktats som ett land som gjort mycket för de som varit på flykt eller drabbats av fattigdom och förtryck. Sverige har i andra länder uppfattats som ett land där solidaritet varit ett honnörsord. Den bilden är snart ett minne blott. Människor ställs mot varandra. De mest utsatta börjar betraktas som en ekonomisk belastning i stället för att, i ett lite längre perspektiv, ses som en tillgång. Brister i sjukvården eller låga pensioner beror inte på flyktingar som kommit till Sverige. Utan våra invandrare skulle vården kollapsa.

I dag finns i Sverige en främlingsfientlig opinion som vill inskränka asylrätten. Den ger också uttryck för islamofobi. Detta förstärks av att flera av de etablerade politiska partierna anpassar sina budskap till den populistiska retoriken. Sverigedemokraternas migrationspolitik är enligt vår uppfattning rasistisk, och när de etablerade partierna förslag alltmer börjar likna Sverigedemokraternas, så blir främlingsfientligheten rumsren.

I dag tycks det som om det gäller att snarast ingå i gruppen av europeiska länder med den mest restriktiva asylpolitiken. Sverige stödjer en politik där Europa stänger sina gränder och familjer splittras. Genom att införa tillfälliga uppehållstillstånd som regel försvåras integrationen. Detta sker i en tid då vi borde underlätta för nyanlända att komma in i det svenska samhället. Det som från början utlovades som en tillfällig inskränkning i asyllagstiftningen ser nu ut att bli permanent. Den tillfälliga lagen är inhuman, och bör snarast upphävas.

När tusentals människor flyr för sina liv till följd av krig och förföljelse i bl.a. Syrien, Irak, Afghanistan och delar av Afrika, borde det vara självklart att värna om rätten att söka asyl. Den rätten skall prövad på ett rättssäkert sätt i enlighet med internationella konventioner och svensk lagstiftning. De som flytt från krig, förföljelse och annan omänsklig behandling skall beredas skydd.

Rädslan att få ett sämre valresultat får inte medföra att etablerade partier sviker sitt ansvar och sina ideal. Dessa partier har ett gemensamt ansvar för att motverka alla former av rasism, och stå upp för människovärdet och respekten för de mänskliga rättigheterna.

I en tid då rasism, främlingsfientlighet och intolerans breder ut sig är det extra viktigt att stå upp för rätten till asyl.

Lars Fagerström

ordförande i Hallands asylkommitté