Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: ADAM IHSE / TT
Bild: ADAM IHSE / TT

Stäng ej Ringhals 1 och 2

Politikerna måste ge besked.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Jag ifrågasätter det lämpliga att stänga Ringhals två reaktorer 1 och 2 i år respektive nästa år. Risken ökar betydligt att brist på el, särskilt i södra Sverige, kan uppstå en kall vinterdag. Det är just effekten som är kärnfrågan. Om kunderna efterfrågar mer effekt än vad nätet kan leverera så måste någon del, region eller stad, kopplas bort för att uppnå balans.

Vi kommer att få förlita oss på Karlshamn (olja) och Stenungssund (olja) eller import.

Det märkliga är att politikerna som är ägare till Vattenfall, inte säger något, inte agerar. Vattenfalls uppgift var från början att producera billig energi åt svensk industri. Nu höjs elpriset i stället.

Ringhals producerar årligen ca en femtedel av Sveriges el. Under 2017 levererade Ringhals en tillgänglighet på 98 procent under vintersäsongen. Under kalla perioden januari till mars låg den på 99,9 procent.

Inte hinner Sverige få fram ersättning inom mindre än två år för den el som går förlorad med stängningen av de två reaktorerna!

Dessutom borde marginalkostnaden vara mycket lägre att driva dessa två reaktorer vidare än att få fram ny el. Och miljöeffekterna blir bättre, än el från kolkraftverk.

Alltså, ge besked politiker, hur el från R1 och R2 skall ersättas inom två år!

Bengt Åke Salsgård