Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ständiga skattehöjningar är inte lösningen

Även om era representanter alltid påstår det.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

till "Den svenska modellen fungerar visst" (23/5)

Varberg. Tack Marianne Johansson (S) Varberg för Ditt svar på min insändare. Jag har i min insändare inte skrivit att vi skall avveckla vår svenska gemensamma välfärd med skolor, polis, försvar, handikapp/åldringsvård, sjukvård m.m. Det jag har tagit upp i min insändare är att vi inte i längden med ständiga skattehöjningar kan betala för ökade underskott och brister i den offentliga sektorn.

Som jag nämnde i min insändare krävs enligt SKL (Sveriges kommuner och landsting) kommunala skattehöjningar under de närmaste två åren på 2 kronor och femtio öre, alltså ungefär 750 kronor per månad för en genomsnittlig inkomsttagare för att finansiera ökade kostnader för skola, barnomsorg, åldringsvård, flyktingmottagande m.m. Samtidigt som polis, sjukvård, arbetsförmedling, försäkringskassa får väsentligt höjda anslag fortsätter dessa verksamheter att visa stora brister och går med ekonomiska underskott.

Vi betalar redan idag en av de högsta skatterna i världen och nu har vägs ände kommit för att höja dem ytterligare.

Ni socialdemokrater ser ju bara skattehöjarvägen som enda framkomliga lösningen på problemet. Inför varje budgetdiskussion i kommunfullmäktige eller i Riksdagen påstår Era representanter alltid att skatten behöver höjas ytterligare. Även Ni måste väl någon gång komma till insikt om att denna taktik inte längre håller utan att vi i stället gemensamt måste hitta andra lösningar på de problem och behov som står framför oss alla. Många av de statliga och kommunala verksamheterna drivs på ett ineffektivt sätt och behöver i grunden rationaliseras och effektiviseras. Andra länder får ju i många fall ut mer av sina välfärdssystem till en billigare kostnad än vad vi får i Sverige.

Kanske skall vi vara ödmjuka och börja undersöka hur dessa länder lyckats med det vi inte klarar i Sverige? Att rationalisera och prioritera i den offentliga välfärdssektorn är inte samma sak som att avveckla den! Nej, tvärtom - det är att rädda den från undergång!

Skattebetalare med krav på effektivitet