Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christofer Bergenblock (C).
Christofer Bergenblock (C).

Ställ tillbaka plakatpolitiken i källaren

Sverige är alltjämt en rättsstat.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Replik på ”Terrorister ska inte vara välkomna hit

När Sverigedemokraterna i mångt och mycket saknar inflytande över reella politiska frågor, så får man ha viss förståelse för att de istället ägnar sig åt plakatpolitik. Det är naturligtvis en strategi för att kunna visa väljarna att man trots allt gör något även om det inte leder någon vart. Att efteråt gråta krokodiltårar i tidningen över att dåliga förslag blir nedröstade är förstås en del av samma strategi.

Den skrivelse som Olle Hällnäs lade fram på det förra sammanträdet med kommunstyrelsen (30/4) följde samma mönster som tidigare SD-förslag. Denna gång handlade det om att kommunen skulle förhindra eller försvåra för återvändande IS-terrorister att ta del av kommunens resurser. Dessutom föreslogs att kommunala myndighetsbeslut alltid skulle lyftas till politisk nivå vid ”misstanke” om stöd eller deltagande i terror.

På ytan kan ju detta låta rimligt och för säkerhets skull hade Hällnäs klämt till med att det hela skulle ske ”inom lagens ramar”, vilket ju kan låta betryggande. Problemet är bara att det likväl är olagligt. En kommun har inte rätt att pröva människors rätt till bistånd, skola, omsorg, bibliotekskort eller annan samhällsservice utifrån eventuell brottslighet. Än värre är idén om att de politiska nämnderna och styrelserna skulle fungera som inkvisitoriska domstolar när någon misstänks för brottslighet.

Sverige är alltjämt en rättsstat, vilket innebär att människor som misstänks för brott ska lagföras och dömas i våra självständiga domstolar utifrån de lagar som Riksdagen har stiftat. Sverigedemokraterna brukar marknadsföra sig som ett parti för lag och ordning, men att följa gällande lagstiftning är tydligen inte så viktigt. I linje med sin historia kan man ju ana att ett mer auktoritärt samhälle efterfrågas där petitesser som rättssäkerhet och oskuldspresumtion inte väger särskilt tungt.

I kommunstyrelsen blev Hällnäs förslag nedröstat med förkrossande majoritet. Inte för att förslaget kom ifrån Sverigedemokraterna utan för att det var ett synnerligen dåligt förslag. Människor som ägnat sig åt terrorverksamhet ska naturligtvis lagföras och dömas, men inte av Varbergs förvaltningar och nämnder, utan av svenska domstolar i enlighet med vårt rättssystem. Den sverigedemokratiska plakatpolitiken gör bäst i att stanna på plakaten och dessa kan med fördel ställas tillbaka i den mörka källare ur vilka de hämtats upp.

Christofer Bergenblock (C)

Kommunalråd