Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trots att 90 procent av världens fiskare arbetar småskaligt har det småskaliga fisket hamnat i skymundan i politiken, skriver insändarskribenten. Bild: Cornelius Poppe
Trots att 90 procent av världens fiskare arbetar småskaligt har det småskaliga fisket hamnat i skymundan i politiken, skriver insändarskribenten. Bild: Cornelius Poppe

Ställ om fisket!

Haven är allas vår gemensamma resurs.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Situationen för världens hav är akut. Den främsta anledningen är att det fiskas för mycket och med skadliga fiskeredskap. I dag är så mycket som 90 procent av världens fiskbestånd maximalt fiskade eller överfiskade. För att vända utvecklingen vill Naturskyddsföreningen att Sverige driver på för en omställning av fisket, där ett småskaligt fiske med skonsamma metoder främjas.

Fördelningen av fiskeresurser är i dag djupt orättvis. Trots att 90 procent av världens fiskare arbetar småskaligt har det småskaliga fisket hamnat i skymundan i politiken. Den som är störst och fiskar mest gynnas, medan de småskaliga fiskarna missgynnas. Situationen är särskilt allvarlig i låginkomstländer, men även i Sverige drabbas småskaliga fiskare hårt när fisken försvinner. Nära 30 procent av det globala industrifiskets fångst blir till fiskmjöl och djurfoder.

Nu pågår Naturskyddsföreningens kampanj Stoppa överfisket, där vi kräver att Sverige aktivt ska verka för att småskaliga fiskare som fiskar skonsamt ska ges prioriterat företräde till fiskeresurser i kustnära områden. En viktig lösning vore att inrätta och utöka exklusiva zoner i kustnära vatten, där endast ett småskaligt fiske ges tillträde att fiska, inom såväl EU som internationellt.

I år finns ett gyllene tillfälle att genomdriva förändringar inom fisket: FN har utnämnt 2022 till det internationella året för småskaligt fiske och vattenbruk, FN:s stora havskonferens äger rum i juni, och EU ska i år se över den gemensamma fiskeripolitiken inom unionen.

Haven är allas vår gemensamma resurs och för att säkerställa ett fiske som är schysst mot både miljö och människa behöver Sverige ta på sig ledartröjan och driva på för den omställning som krävs.

Naturskyddsföreningen i Varberg