Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Se nu till att ställa krav på ”de fria marknadskrafterna” att de levererar våra behov till en skälig standard och kostnad!  Bild: Fredrik Sandberg/TT
Se nu till att ställa krav på ”de fria marknadskrafterna” att de levererar våra behov till en skälig standard och kostnad! Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ställ krav på Eon och SJ!

Det tycks ju inte finnas någon konkurrens.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Återigen påminns vi om de ökade kostnaderna för energiförsörjningen. Eon ”förnyar elnätet och höjer avgiften”. Inte så lite heller. Hur vore det om man tog av alla miljardvinsterna och la på investeringar?!

Nej, på en ”konkurrensutsatt” marknad går alltid ägarnas utdelning och vinster i första hand, kunderna och köparna i andra. Det tycks ju inte finnas någon konkurrens, snarare handlar det om monopol! Blir servicen bättre (?), så är det till omåttligt höjda avgifter för den enskilde konsumenten.

Jämför också med att våra allmänna kommunikationer, järnvägarna, ”släpptes fria”; blev det bättre? Man kan numera åtminstone, i alla fall med stor svårighet, resa över landsgränser i Europa med tåg! Hur korkat är inte detta i en tid av klimatproblem och ökade koldioxidutsläpp? Till och med moderaten Adelsohn, styrelseordförande för SJ, var emot och förutsåg detta! Och till råga på allt har det statliga Banverket parallellt eftersatt underhållet av banorna, efter nedprioriteringar av våra politiska företrädare i riksdagen.

Nej, det statsbärande partiet, S, orkade inte hålla emot den framväxande marknadsliberalismen from sent 1980-tal utan tog snarare som sin uppgift att underlätta för den ”fria marknaden” och ”kratta i manegen”. ”. Och borgarna med KD och statsrådet Mats Odell i spetsen var inte sena att konsekvent och utan konsekvensanalys genomföra privatiseringen; ideologin var viktigare än praktiken/resultaten. (Jämför även med apoteken, post och tele). Vilka blev vinnarna? Inte är det kunderna, allmänheten.

Se nu till att ställa krav på ”de fria marknadskrafterna” att de levererar våra behov till en skälig standard och kostnad! Sätt stopp för till exempel energibolagens plundring av konsumenterna! Och kräv att tågförbindelserna – och försäljningen av dem – över landsgränser i Europa ska fungera på ett smidigt sätt – för miljöns bästa! Samhällsviktiga funktioner/Infrastruktur som energi och kommunikationer mm är statens angelägenheter och därmed folkets och bör förvaltas av samhället självt, inte av vinstdrivande aktiebolag. Våra politiker måste nu ställa krav på dessa aktiebolag; för folkflertalets bästa!

Mats Folkesson