Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Byggnader med kulturhistoriska värden är viktiga att värna i förändringsprocesser, oavsett om de lever upp till dagens standard eller ej, skriver Kulturmiljö Halland. Bild: Dick Gillberg

Städer ska få förändras – men inte på bekostnad av värdefull kulturhistoria

Kulturmiljö Halland om rivningen av det rosa huset.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln "Snart är det rosa huset på Magasinsgatan ett minne blott"

I artikeln angående rivningen av det rosa huset på Magasinsgatan i Varberg yttrar sig Göran Lindeberg om Kulturmiljö Hallands syn på saken. Han menar att Kulturmiljö Halland anser att allting ska stå still och inte förändras på något sätt. Vidare menar han att man inte kan spara på allt och att man måste ”slänga saker som är sådär halvbra”.

Vi på Kulturmiljö Halland är, i rollen som Länsmuseum, remissinstans vid bygglovsärenden som rör kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Vi gjorde mellan 2006 och 2009, tillsammans med kommunerna och Länsstyrelsen, en totalinventering av all bebyggelse i hela länet, där endast cirka tio procent av bebyggelsen bedömdes ha kulturhistoriska värden. Detta är en liten andel av länets sammantagna byggnadsbestånd, och dessa byggnader är därför viktiga att värna i förändringsprocesser, oavsett om de lever upp till dagens standard eller ej. Ett antal av dessa kulturhistoriskt värdefulla byggnader har dessutom, som Göran Lindberg säkert känner till, redan rivits i Varberg.

När vi yttrar oss i frågor som rör byggnader gäller det så gott som alltid dessa tio procent. Vi motsätter oss inte att städerna ska få utvecklas och förändras. Genom ny bebyggelse skapas också nya årsringar som blir framtidens kulturmiljöer. Vi anser dock inte att denna förändring ska ske på bekostnad av den befintliga, kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen som är ett viktigt inslag i en levande stad.

Malin Clarke & Björn Ahnlund

bebyggelseantikvarier

Anders Håkansson

kulturmiljöchef

Kulturmiljö Halland