Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Språket utvecklas dag för dag, skriver en sjukt sjuk gäri. (Bilden visar några av Språkrådets och Språktidningens nyord 2016.) Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Språket utvecklas dag för dag, skriver en sjukt sjuk gäri. (Bilden visar några av Språkrådets och Språktidningens nyord 2016.) Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Språket utvecklas hela tiden

Ordet "hen" inkluderar de som exkluderats hela sitt liv.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Ett märkligt språk"

Jag vet inte vilket årtal du lever i, "Gubbe 75", men enligt den gregorianska kalendern är det 2019.

Språket utvecklas dag för dag. Vi inför ord från andra språk som snarare förenklar sättet att prata på. Fler adjektiv förgyller uppsatser, tentor, artiklar, insändare – you name it. Ett stort antal ord har tillkommit i den svenska ordboken sedan ditt födelseår på 1900-talet, och fler lär tillkomma.

Jag ser inte hur det skulle vara svårt att se kopplingen mellan orden "gärningsman" och "gärningsperson" – det är den beskrivande delen av ordet som spelar roll. Att ordets slut plötsligt är "person" istället för "man" är ingenting en borde grotta in sig i, det är rena språkkunskaper. Under min skolgång på 00-talet lärde vi oss om pronomen, något som "Gubbe 75" kan ha missat under svenskalektionerna på 1900-talet.

Könsneutrala ord har många faktorer. Bland dessa finns respekt och omtanke. Att förneka ord som "hen" är trångsynt då det är ett ord som involverar alla. Om det känns för krångligt att respektera alla könsidentiteter, se det som ett samlingsord som sparar några sekunder av ditt liv. Du sparar nog ett par om du använder "hen" istället för att säga "han eller hon". Utöver detta inkluderas de som exkluderats hela sina liv.

Om du önskar klippa av tungan för att slippa använda ett mycket relevant ord så är det ingen som stoppar dig. Om språkutvecklingen väcker upp en sådan bör du nog se över din fritid och hitta på något annat att fördriva tiden med.

Sjukt sjuk gäri, 21