Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barnen rycks upp från en relativt trygg  miljö där de under många år  rotat sig. Nu tvingas de lämna sin skola, kompisar, lärare och övrig skolpersonal och måste börja om på nytt, skriver insändarskribenten. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Barnen rycks upp från en relativt trygg miljö där de under många år rotat sig. Nu tvingas de lämna sin skola, kompisar, lärare och övrig skolpersonal och måste börja om på nytt, skriver insändarskribenten. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Spenshult är olämpligt för barnfamiljer

Barnen rycks upp från en relativt trygg miljö.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln ”Migrationsverket kritiseras efter flytt av barnfamiljer”

Spenshult är en direkt olämplig miljö för barnfamiljer. Stress och oro sitter i väggarna. Våld och droger förekommer.

Barnen rycks upp från en relativt trygg miljö där de under många år rotat sig. Nu tvingas de lämna sin skola, kompisar, lärare och övrig skolpersonal och måste börja om på nytt.

Vissa barnfamiljer har varit i Sverige i drygt sex år. Många kom med flyktingvågen 2015. Barnen har lärt sig det svenska språket och integrerats i det svenska samhället Nu får familjer med kort varsel packa ihop två resväskor, på tillsammans 25 kg, att ta med sig till Spenshult.

I flera fall protesterar lärare, grannar och skolkamrater när de ser hur Migrationsverket behandlar barnfamiljerna och kör över Barnkonventionen som numera är svensk lag. I artikel 3, som är portalparagrafen, står det att barnets bästa skall alltid komma i främsta rummet.

Artikel 6: alla barn har rätt till liv och utveckling. För att utvecklas behöver barn trygghet och möjlighet till lek.

Artikel 12: Alla barn har rätt att uttrycka sin åsikt. Vuxna ska lyssna, beakta och återkoppla till barnet.

Barnfamiljer vittnar om trångboddhet drogförsäljning, hot och våld i barnens närhet. En familj med mamma, pappa och fem barn som nyligen kommit till Spenshult tvingas bo i ett rum på 20 kvadratmeter.

Enligt brottsförebyggande rådets rapport som publicerades förra året bör man i största möjliga mån undvika större kollektiva boenden för att förebygga brottslighet och otrygghet.

Zoran Sewger Kvist, sektionschef för Region Väst på Migrationsverket håller inte med om Brå:s och Rädda Barnens kritik och hävdar att barnen har det bra på Spenshult. Det är för oss obegripligt hur Migrationsverket kan påstå att miljön för barn är bra på Spenshult. Vi undrar var finns barnkonsekvensanalysen och barnets perspektiv i Migrationsverkets verksamhet på Spenshult.

Per Sjövall

ordf. Rädda Barnens lokalförening i Falkenberg