Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
LRF i Varberg uppmuntrar hallänningarna att besöka lokala gårdsbutiker och att vi ska uppskatta våra öppna landskap. Bild: Hasse Holmberg
LRF i Varberg uppmuntrar hallänningarna att besöka lokala gårdsbutiker och att vi ska uppskatta våra öppna landskap. Bild: Hasse Holmberg

Spelar det någon roll varifrån maten kommer?

Det är du som konsument som bestämmer hur Halland ska se ut, skriver representanter för LRF i Varberg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Många har insett att svenskt kött har många fördelar. Antibiotikaanvändningen är bland den lägsta i världen till livsmedelsproducerande djur. Detta beror på att vi inte gruppbehandlar utan det är de sjuka djuren som får medicin. Inte heller används antibiotika och hormoner för snabbare tillväxt.

Folkhälsomyndighetens betonar att antibiotikaresistenta bakterier kan överföras mellan människor, men också via djur, livsmedel och i vår miljö. Bakterier kan dessutom sprida antibiotikaresistens genom att byta resistens med varandra. Risken med stor antibiotikaanvändning är att vi blir mer känsliga och mottagliga i olika virusepidemier då kroppen verkligen behöver ett starkt immunförsvar. Vi vet sedan länge att preparaten som används i många länder har mycket hög koncentration av bakteriedödande substans som försämrar vårt eget försvar på sikt.

Halland är ett rikt matlän. Att äta efter säsong är ett smart råd. Färskpotatis från Egypten och belgiska jordgubbar, hur smakar de egentligen när man smaksätter med lång transport som belastar miljön helt i onödan? Även om vi halländska bönder inte är helt där än så har vi ambitionen att slippa behöva använda fossila drivmedel till våra maskiner. Solpaneler på ladugårdstaken är en del av det vi gör för att producera egen el.

Hagmarkerna och strandbetena har ofta höga biologiska värden, under förutsättning att de betas. Insekter, fåglar, idisslare och rara växter är beroende av varandra. Men bryts kedjan tappar vi mångfalden.

Idisslare släpper ut metan, ja. Men genom att äta gräs tar de genom fotosyntesen hand om sina utsläpp. Djuren omvandlar spannmål och gräs till mjölk, kött, skinn, öppna landskap och biogas genom sin gödsel. Det är du som konsument som bestämmer hur Halland ska se ut. Dina val gör skillnad. Och nu när vi inte ska resa så långt, passa på att uppleva Halland med alla dess gårdsbutiker, uppskatta det öppna landskapet som lantbruksföretagen skapar.

LRF Varbergs Kommungrupp

Cecilia Bengtsson och Per Nilsson