Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spara in på byråkratin

Skattehöjning är inte den rätta och enda metoden.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

S och V i Varberg vill höja kommunalskatten med 50 öre. Argumentet är bland annat att man vill behålla kvalitén inom välfärden. Värna kvalitet är positivt, men är skattehöjning den rätta och enda metoden?

Skola, vård och omsorg styrs enligt ett system som kallas New Public Management (NPM). Ett system likt industrin, där allt skall gå att mäta, kontrolleras och granskas. Mängder med tjänstemän har anställts för att hantera denna malande kvarn. Dyra dataprogram köps in, ständiga uppgraderingar görs och kurser hålls för att alla ska lära sig klicka rätt i den digitala djungeln. Byråkrati alstrar mer byråkrati. Ständigt fler tjänstemän anställs och nya titlar dyker upp. Nu senast anställdes en samordnande chef inom Varbergs Omsorg. Det var inget större problem. Avsevärt större problem var det att få fem undersköterskor på natten på Östergården. Det tog många år av facklig kamp för att få igenom det.

Enligt vårdfackets tidning Vårdfokus, ökade administrationen i Landstinget Halland, chefer och handläggare, med 44,44% under 2010-17. Hur det ser ut i Varbergs Omsorg är okänt.

Turid Ravlo Svensson (S) har tidigare antytt en viss kritik mot NPM. Men några konkreta förslag på minskad byråkrati har vi inte hört. Vill man driva vänsterpolitik, så är det konkreta förslag på hur NPM och byråkratin skall minska som gäller. Sedan handlar det om demokrati. Det är personalen som kan verksamheten, som jobbar på plats, som skall ta besluten. Inte en liten grupp chefer som finns någon helt annanstans.

Jag hävdar att minst varannan mellanchef och titulör kan avvecklas. Inte för att de inte arbetar och kämpar på. Det gör de säkert. Men resurserna skall istället kanaliseras ut på golvet i konkret vårdarbete. Då pratar vi inte om att behålla kvalitén, utan om att öka den.

En skattehöjning på 50 öre kostar en låginkomsttagare 125 kronor i månaden. Avskaffa NMP och dokumentationshysterin och inför demokrati istället.

Ingemar Ericsson (K)

Kommunistiska Partiet

Varberg