Sommarlov! Sol och bad hör sommarlovet till. Men de elever som mår dåligt riskerar att hamna i utanförskap.
Sommarlov! Sol och bad hör sommarlovet till. Men de elever som mår dåligt riskerar att hamna i utanförskap. Bild: Johan Nilsson/TT

Sommarlov – men många unga mår dåligt

I borgerligt styrda Halland händer inte mycket.

ANNONS
LocationHalland|

Sommarlov är för de allra flesta något att se fram emot. Det kan vara en semestervecka utomlands, ett idrottsläger eller att bara hänga med kompisarna. Andra ska ta sitt första kliv ut i vuxenlivet. De yngre via ett sommarjobb och medan de vuxna unga är spända inför kommande yrkesliv eller utbildning.

Så borde det vara för alla men i varje klass som springer ut, mår fem elever dåligt. De orkar inte tänka på allt roligt och spännande som väntar. Än mindre på framtida yrkesliv. I bästa fall får de snabbt stöd och hjälp så att de kommer vidare i sina liv. I sämsta fall får de ingen professionell hjälp alls och hamnar i utanförskap.

ANNONS

I Halland har de lokala nämnderna, fört dialog med ungdomar, ungdomsmottagningar, elevhälsor, vårdcentraler, idrottsföreningar m fl. Syftet har varit att undersöka varför det är så många unga som mår dåligt samt ge förslag till åtgärder.

I rapport efter rapport konstateras bland annat att:

•Desto snabbare insats, desto mindre risk för psykisk sjukdom.

•Samverkan mellan elevhälsan och vårdcentralerna måste bli bättre.

•Att kompetensen på vårdcentraler och elevhälsan måste höjas inom området.

•Att mer fokus måste läggas på att upptäcka psykisk ohälsa i samband med upplevda fysiska problem.

Vi vet vad som behöver göras, men i det borgerligt styrda Halland, händer inte mycket. Det saknas resurser för kompetenshöjning hos personalen på elevhälsan och vårdcentralerna. Det saknas tydlighet och ordning och reda i vården för unga med psykisk ohälsa. Och det saknas en politisk vilja och styrning mot ökad samverkan och samarbete mellan olika aktörer.

I kläm kommer unga och deras anhöriga som förtvivlat söker hjälp och stöd. I sina försök att hitta rätt vänder de sig till vårdcentralen, som hänvisar till elevhälsan, som hänvisar tillbaks till vårdcentralen. Till barn- och ungdomspsykiatri på sjukhuset måste man ha en remiss. Risken för att hamna mellan stolarna är stor. Det är ett ekorrhjul som måste få ett stopp.

ANNONS

Med en socialdemokratisk ledning omvandlas rapporternas förslag från ord till konkret handling. Det är på skolorna och vårdcentralen som stödet ska finnas. En satsning på samverkan och kompetensutveckling för personalen är nyckeln till framgång. Vi vet att det finns en oerhörd kunskap och vilja.

På det sättet hoppas och tror vi att fler elever i varje klass ska må bra och ha en samma möjligheter som alla andra.

Vice ordförande i lokala nämnder

Helén Ung Le (S)

Kungsbackanämnden

Anne Sjölund (S)

Varbergsnämnden

Catharina Berghorn (S)

Falkenbergsnämnden

Kristina Johansson (S)

Hylte nämnden

Marita Johansson (S)

Halmstads nämnden

Lars Fritzon (S)

Laholms nämnden

ANNONS