Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Solcellsanläggningar är inget hot mot kärnkraften, Olle Hällnäs

Vi är nog eniga om att klimatpåverkan måste minska.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Solceller är tyvärr inte lika miljövänliga som vattenkraft och vindkraft men det är inte kärnkraften heller. (Bilden är från solkraftverket Gansu Dunhuang Solar Park i Kina) Bild: Heiko, Junge

Svar

på "Svaret på klimatkrisen är inte solceller"

Du har rätt i flera argument som du för fram Olle Hällnäs (SD) men ditt resonemang brister på viktiga punkter.

Vi är nog eniga om att klimatpåverkan måste minska samtidigt som vi kommer att konsumera mer elenergi än tidigare. Eldrivna fordon av olika slag kommer att ersätta fordon som drivs av fossilbränsle.

Personligen har jag inget emot kärnkraft. Men du förstår säkert också att det kommer inte att finnas några nybyggda kärnkraftverk i Sverige den närmaste tiden. Under tiden kommer vi att behöva importera ful-el från Polen och Tyskland. Där Olle Hällnäs ligger problemet. Vi kommer inte att kunna skala upp den svenska energi-mixen (vattenkraft och kärnkraft) i tillräcklig omfattning.

Svenskproducerad el har idag ett växthusgasutsläpp på runt 13 gram CO2-ekvivalenter per kWh. Nordisk elmix ligger runt 50 gram CO2-ekvivalenter per kWh. När vi köper polsk ful-el får du räkna med drygt 1 000 gram CO2-ekvivalenter per kWh.

Sen är det en sak till. Inte ens ny kärnkraft kan konkurrera med nuvarande svensk elmix. I analysen 2008 Benjamin K. Sovacool survey of nuclear power så ligger kärnkraften på 66 gram CO2-ekvivalenter per kWh medans solceller monterade på tak belastar miljön med 32 gram CO2-ekvivalenter per kWh. Olika analyser visar på olika resultat. (2014 IPCC anger 12 gram för kärnkraften).

Du har fel i resonemanget att solcellsanläggningar som vi bygger i dag skulle byta ut den nuvarande svenska el-mixen. Solcellsanläggningar som vi bygger i dag hjälper till så att vi inte behöver importera lika mycket ful-el när den inhemska energiproduktionen är otillräcklig. 32 gram CO2-ekvivalenter per kWh är betydligt skonsammare för miljön än ful-elens dryga 1000 gram.

Solcellsanläggningar är inget hot mot kärnkraften, Olle Hällnäs, som du förstår. Solceller är tyvärr inte lika miljövänliga som vattenkraft och vindkraft men det är inte kärnkraften heller.

För den som är miljömedveten finns även solceller som är tillverkade med hjälp av just solel. Närproducerade i Tyskland.

Mikroproducent av solel