Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det behövs bara ett argument: Margarin innehåller palmolja, skriver insändarskribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT
Det behövs bara ett argument: Margarin innehåller palmolja, skriver insändarskribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Smör är bättre än margarin

Det behövs bara ett argument.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Ta tillbaka margarinet

I insändaren skriver Anna att hon inte kommer på så många bra hållbara argument för att välja smör istället för margarin.

Det behövs bara ett argument: Margarin innehåller palmolja!

Hon skriver att smöret skulle förstöra miljön och ja viss påverkan på miljön har all produktion oavsett om det är matvaror eller annat.

Det största problemet är att palmolja utvinns ur oljepalmer som odlas framför allt i Malaysia och Indonesien (https://www.naturskyddsforeningen.se/palmolja) där stora arealer regnskog skövlas för denna odling. Skövlingar som påverkar djurlivet och de människor som bor där, oersättliga naturområden går om intet och många gånger används kemiska bekämpningsmedel (parakvat - https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/hejda-parakvat) för att skydda oljepalmerna. Därefter ska palmoljan fraktas runt halva jorden för att användas i produktion här.

Ser man ur ett kort perspektiv och jämför smör och margarin kan man få uppfattningen att smör påverkar miljön mer. Men om man vidgar sin syn så påverkar margarin miljön på flera nivåer och på ett förödande sätt.

Tänk om tänk rätt