Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: isabell Höjman/TT
Bild: isabell Höjman/TT

Sluta utvisa vårdutbildade ungdomar

Sjukvården går på knäna i pandemin.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Mitt i en pandemi där sjukvården vädjar om hjälp utvisar Sverige färdigutbildad vårdpersonal till krig och förföljelse.

I Sverige pågår en pandemi som vi inte sett i modern tid. Runt om i landet går sjukvården på knäna. Samtidigt fortsätter Sveriges utvisningar av ung arbetskraft till ett av världens farligaste länder. Det planeras nu en flygtransport 23/2, för dyra skattepengar.

Många av dem har avslutat yrkesprogram inom vården, och är nu färdigutbildade undersköterskor och vårdbiträden. De talar utmärkt svenska och är etablerade i vårt land sedan flera år. De behövs här. Men istället för att få bidra till den svenska sjukvården tvingas de lämna landet.

Att inte ta tillvara all ung arbetskraft kommer att bli förödande. Vi har brist på ungdomar i landet. Årskullen födda 1999 är bara 99 226 stycken. En normal kull, som de som är födda 1989, är 136 296. Vi behöver fler 20-åringar här, inte färre.

Även utan pandemin har vård- och omsorgssektorn ett betydande rekryteringsbehov. I Varberg behöver vi hitta 489 nya undersköterskor till 2025, enligt info från kommunen i våras. Nyligen utvisades en färdigutbildad undersköterska från Varberg. Han hade behövts här.

Nu visar det sig också att Arbetsförmedlingen i Varberg inte vill hjälpa de ensamkommande att få stöd. De diskrimineras och lämnas att klara sig själva. Men utan fast jobb får de inte stanna. Vilket slöseri med resurser.

Sverige behöver den unga, ambitiösa arbetskraften – såväl vårdpersonal som andra yrkeskategorier – både nu och framöver. Utvisa inte färdigutbildad vårdpersonal, och låt alla Sveriges ensamkommande ungdomar som varit här mer än ett år få stanna här!

Björn Mellquist (V)

ersättare i fullmäktige, Varberg

Ingela Svensson (V)

ledamot i fullmäktige, Varberg