Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fullt upp. Läxorna gör att man knappt har någon fritid kvar, skriver en gymnasieelev. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Slopa läxor – skolan tar för mycket tid

Lärarna säger att sömn och träning är viktigt, men när ska man hinna det?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Inga läxor

Jag tycker att skolan har ökat drastiskt med långa skoldagar och läxor. Jag vet att det kan vara så att steget från högstadiet till gymnasiet kan vara en av anledningarna till att man känner så här. Men just den här känslan av att känna press och att bli stressad över skolan kan jag med största sannolikhet garantera att många utav dagens ungdomar känner igen sig i.

Många människor blir stressade och klarar inte av skolan i dagens samhälle. Detta kan leda till att folk inte hittar tillbaka till banan och kommer tillbaka till skola och jobb. En av anledningarna till detta, vilket jag även kan känna igen mig i, är läxor.

För det andra tycker jag att skolan tar alldeles för mycket tid, och särskilt med läxorna. Som om att det inte räcker att gå i skolan från 8:00 till 16:00? Om man går i skolan åtta timmar om dagen i fem dagar i rad blir det sammanlagt 40 timmar. Detta är ungefär lika många timmar som vi är lediga på helgen. Men om man då har tre läxor och två prov så blir det att man måste lägga minst fyra timmar utanför skoltid och då har man knappt någon fritid kvar. Och det enda man hinner göra är att äta, sova så man kan vara pigg till dagen efter och förhoppningsvis hinna träna. Men en sak som jag inte förstår är när alla lärare säger att sova och träning är så viktigt, men när ska man hinna detta?

Men då är det många som säger att om man inte har läxor kommer man inte ihåg och att man måste få lära sig att ta ansvar. För när man sen jobbar och inte blir klar får man göra det utanför jobbet och att det kan bli som en chock när man måste göra det efter arbetstid.

Jag kan förstå att man måste få lära sig att ta ansvar men gör man inte det tillräckligt när man gör sitt jobb i skolan?

Och så finns det studier och fakta som visas på hemsidan na.se att läxor efter skolan inte leder till mer kunskap.

Gymnasieelev