Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För den som är utsatt för våld kan det vara svårt att söka hjälp av flera skäl, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT
För den som är utsatt för våld kan det vara svårt att söka hjälp av flera skäl, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Slå vakt om kvinnojourerna

Under storhelger ökar våld i hemmet. En räddare i kvinnors nöd har under flera decennier varit de ideella kvinnojourerna. Centerkvinnorna i Falkenberg vill lyfta kommunens arbete för att bekämpa våld i hemmet, och säkra kvinnojourernas överlevnad.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Främst är det kvinnor och barn som drabbas när män slår. Våld i nära relationer sker året om, men det är i tider då hemmen blir lite mer slutna som våldet ökar, som till exempel under jul- och nyårshelgerna. Nu befinner vi oss dessutom i en pandemi då många har levt isolerade med sina förövare.

Kvinnojourerna har sina rötter i en rörelse där frivilliga krafter samlades för att fylla ett behov och ge ett stöd som det offentliga inte kunde ge. I dag drivs de flesta kvinnojourerna av ideella föreningar och det är även kvinnojourerna som ansvarar för merparten av Sveriges skyddade boenden. De utgör en trygg plats för många utsatta kvinnor.

För den som är utsatt för våld kan det vara svårt att söka hjälp av flera skäl. Rädsla för att lämna, osäkerhet för vad som händer med barnen, eller en låg kunskap om vilken hjälp som finns att få är några av dem. Men det är viktigt att hjälpen finns nära till hands. Därför är kvinnojourerna änglar året om men kanske särskilt i juletider, för dem som inte får uppleva en trygg jul hemmavid.

Egentligen önskar vi Centerkvinnor oss ett samhälle där kvinnojourer inte behövs. Vi önskar oss ett samhälle, där kvinnor får leva fredade och fria. Ett samhälle där mäns våld mot kvinnor har upphört och enbart är historia. Men så ser samhället inte ut idag. Vad utsatta kvinnor skulle vara utlämnade till utan kvinnojourerna kan vi endast spekulera i – men det ska vi inte behöva uppleva. Vi Centerkvinnor vill slå vakt om och säkra kvinnojourernas överlevnad.

Centerkvinnorna vill lyfta kommunens arbete för att bekämpa våld i hemmen, och för att lyckas behövs kvinnojourerna. Därför behöver de en långsiktig och trygg finansiering. I Falkenberg tar man sitt ansvar och har tydligt och långsiktigt avtal. Från nationellt håll måste mer medel avsättas för att garantera en stabilitet. Med den kompetens och erfarenhet av att möta och stötta utsatta kvinnor är kvinnojourerna en viktig pusselbit i kommunernas arbete i att motverka och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Till landets kvinnojourer vill vi säga – tack! Tack för att ni finns och tack för att ni gör ett jobb som det offentliga inte har lyckats med. Tack för att ni skyddar, för att ni tröstar och för att ni stöttar. Tack för att ni ger trygghet till dem som behöver det som allra mest. Året runt. Tack!

Ann-Margret Kristensson (C)

Mari-Louise Wernerson (C)

Maria Larsson (C)

Siv Nyman (C)

Petra Eriksson (C)

Anette Ivarsson (C)

Falkenbergs Centerkvinnor