Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vitkindade gäss, vintergäster i Björkäng. Bild: Lars Rosenberg

Skyll inte på gässen!

Bovar i badvattendramat är enligt insändarskribenten några andra än gässen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

Gäss misstänks ligga bakom det förorenade badvattnet” (14/6)

Är det gässen som lortar ner badvattnet i Björkäng? Tanken framkastades, en smula vårdslöst, i HN den 14 juni, och tillskrevs kommunekologen i Varberg, Rasmus Kaspersson.

Alla som rör sig i kustregionen känner till de enorma gåsflockar som tidvis ansamlas mellan Björkängs havsbad och Galtabäck. Flera tusen kanadagäss, grågäss och vitkindade gäss kan ibland ses rasta i området, som utgör naturreservatet Utteros, Rimligtvis lämnar de efter sig en hel del osmakligheter, vilket gör det är enkelt att helt tanklöst peka ut dem som bovar i badvattendramat,

Men det finns en hake. Gässen i Björkäng är vintergäster. De börjar anlända kring månadsskiftet augusti-september, och är som flest till jul. I februari-mars ger de sig av till häckplatserna runtom i det svenska insjölandskapet. Nu, på sommaren, ser man bara enstaka småtroppar gäss i Björkäng, bland alla änder, måsar och Boråsare som håller till längs de flacka stränderna.

Problemet med badvattnet i Björkäng är gammalt, om det nu alls är ett problem. Miljömyndigheterna har i alla tider påpekat att den kommunala badplatsen ligger inramad av två slättåar, Törlan och Uttran, som bägge rinner genom ett intensivt jordbrukslandskap, bebott av otaliga grisar och kossor. Och grisarna och kossorna gör det djur bruka göra, utan hänsyn till turistnäringen. Vid häftiga regn sköljs skiten ut I Kattegatt, och sätter under några dygn sin prägel på badvattnet. Man kan då välja att inte bada.

Lars Rosenberg

Björkäng

LÄS MER: Badvattnet i Björkäng döms ut - igen