Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Osakliga löneskillnader relaterat till könstillhörighet ska inte få förekomma, utan det ska vara lika lön för lika arbete oavsett kön, skriver debattörerna. Bild: Ruud, Vidar
Osakliga löneskillnader relaterat till könstillhörighet ska inte få förekomma, utan det ska vara lika lön för lika arbete oavsett kön, skriver debattörerna. Bild: Ruud, Vidar

Skyll inte er misslyckade politik på andra

Vi tror inte att kvotering är rätt väg att gå för att nå jämställdhet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Socialdemokraternas svar var precis så onyanserat som man kunde vänta. Det svajar rejält, man blandar ihop korten, har sin egen sanning och S försöker sin vana troget missleda invånarna. Nej, Socialdemokraterna i Halland, bara för att vi inte röstar som er innebär inte det att vi inte är för jämställdhet, vilket vi också redogjorde för i vårt svar. Men vi tar det igen:

För oss är jämställdhet en självklarhet! Jämställdhet för oss är när varken kvinnor eller män särbehandlas på basis av sin könstillhörighet. Vi tror inte att kvotering är rätt väg att gå för att nå jämställdhet. Vi anser därmed inte att könet ska vara en faktor i bedömningen av en persons kompetens eller lämplighet. För oss spelar alltså inte könet någon roll, utan som vi klart uttryckte vad det gällde Almi så ska det vara företagets potential som ska bedömas och inget annat. Därför kan vi omöjligt stödja ett förslag där könet har en avgörande roll för huruvida företagsstöd ska ges. Men S rycker ord ur sitt sammanhang och försöker som sagt vilseleda invånarna.

Och, ja..det är ren lögn när S påstår att vi tvingar fram en votering i ärendet om Almi, vilket bara är att gå in och kontrollera i protokollet. Likt inom ett flertal andra områden har vi olika syn på vilken väg som ska tas för att nå målet.

Istället för att fokusera på ojämn fördelning mellan män och kvinnor, hur många kvinnor respektive män som sitter i styrelser, så borde fokus istället vara att lösa de problem som slår ojämnt. Skapa bättre förutsättningar och arbetsvillkor inom kvinnodominerade yrken, förstärka fattigpensionärernas ställning (där många av dem är kvinnor) bara för att nämna några exempel.

Osakliga löneskillnader relaterat till könstillhörighet ska inte få förekomma, utan det ska vara lika lön för lika arbete oavsett kön.

Men trots Socialdemokraternas många år vid regeringsmakten har man inte lyckats med detta.

Socialdemokraterna har utropat sin regering till att vara världens första feministiska regering. Men som vi tidigare redogjort för ser man mycket nedslående resultat vad det gäller kvinnors och flickors rättigheter, trygghet och jämställdhet i Sverige med S vid makten. Enligt BRÅ (Brottsförebyggande rådet) har exempelvis våldtäkter ökat med 44% under de senaste 10 åren (2009-2019). Socialdemokraternas förda politik är således inte en del av lösningen för jämställdheten, utan en del av problemet.

Nu har den Socialdemokratiska regeringen, med stöd och indirekt stöd av samtliga partier utom SD och V dessutom lovat bort 150 miljarder av svenska skattebetalarnas pengar till EU:s återhämtningsfond. Pengar som skulle kunna gå till att rusta upp den svenska välfärden och just bland annat till att skapa bättre förutsättningar och arbetsvillkor inom vården och höja garantipensionen, men som de nu väljer ska gå till andra länders välfärd istället.

Socialdemokraterna skriver vidare att de vill bidra till ett samhälle där demokrati, tillit och transparens går hand i hand. För de som följer den socialdemokratiska regeringens arbete och den samhällsutvecklingen till följd kan lätt se att det dock inte är resultatet av Socialdemokraternas förda politik.

Nej, det är nu dags att ni i Socialdemokraterna tar ansvar för er egen förda politik och vad ni med den har skapat istället för att skylla eran misslyckade politik på andra!

Carita Boulwèn (SD)

Regionstyrelsen

Stina Isaksson (SD)

Regionstyrelsen

Ann-Heléne Djivjak (SD)

Regionstyrelsen