Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kommunen kan göra en hel del för att undanröja oro hos låginkomsttagare, skriver insändarskribenten. Bild: Henrik Montgomery/TT
Kommunen kan göra en hel del för att undanröja oro hos låginkomsttagare, skriver insändarskribenten. Bild: Henrik Montgomery/TT

Skydda låginkomsttagare i coronatider

Har det tufft nog som det är.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Skyddsåtgärderna i samhället från regeringens sida ökar nu. Beslut för att kunna stänga ner skolor, dagis med mera förbereds. Detta är bra och Folkhälsomyndigheten med Anders Tegnell i spetsen agerar lugnt och bestämt. Nu gäller det att skydda riskgrupperna. De flesta förstår att inte få panik eller sprida panik. Bra, så måste vi alla agera. Och ta vårt ansvar.

Vi kan se att ekonomin går i stå och varslen berör 10 000-tals människor. Först att drabbas är turistnäringen, flyg och persontransporter men också industrin som är beroende av import av komponenter för ihopsättning av slutprodukter, som t ex Belid.

Oron är mycket stor hos dessa grupper, hur ska man klara ekonomin?

Jag anser att kommunen kan göra en hel del för att undanröja oro. Och hade jag haft ett lokalt parti på plats redan, hade jag krävt följande:

Det första som borde hända är att kommunala Varbergs Bostads AB informerar sina hyresgäster om att problem att klara hyran under denna period, inte ska leda till varken påminnelseavgifter eller vräkning. Detta beslut borde fattas omedelbart.

De negativa ekonomiska effekterna av corona kommer att följa samhället under lång tid. Därför borde också den nyss aviserade hyreshöjningen inom Varbergs Bostads AB helt skrotas. Inga hyreshöjningar under nuvarande period!

Vidare borde de privata hyresvärdarna, inte minst stora och starka Derome, göra samma sak.

Boendet är helt centralt. Tappar man det ramlar tillvaron ihop.

Låginkomsttagare har det tufft nog som det är och ska inte behöva oroa sig även för boendet.

Bengt Johansson

grafiker