Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Skunkkallan är en fröjd att skåda, tycker insändarskribenten. Bild: Håkan Johansson

Skunkkallan är en resurs i vår flora

Låt markägarna själva bestämma.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln "Stinkande skönheter i Vinådalen kan kosta markägare miljoner"

Skunkkallan utmed Vinån ska utrotas! Det har EU bestämt! Orsaken till utrotningen lär vara att den tränger undan andra växter. Är idén en förprogrammerad åtgärd som inte är särskild väl genomtänkt ?

Denna vackra växt, bland de första blommande växter under April-Juni, är en fröjd att skåda, i synnerhet i större bestånd.

1997 gjorde Skogsvårdstyrelsen inventering över växter i dalgången utmed Vinån. Dokumentet visar namnen på många sällsynta växter, däribland skunkkallan. Anmärkning i dokumentet: "En nyckelbiotop av högsta klass." Uppmaningen ifrån Skogsvårdstyrelsen var att värna om de sällsynta växerna.

Jag anser Skunkkallan vara en resurs i vår flora, en växt som endast trivs och växer i våtmark. De stora magnifika bladen bidrar till upptag av förhållandevis stor mängd koldioxid. Det borde beaktas nu när denna gas lär vara ett hot.

Där växten får tillgång till solljus, rätas bladen mera rakt upp, ger därmed plats för andra växter. I tätare alskog där ljuset inte kommer till så bra, dominerar skunkkallan något, som ett glesare täcke emellan den täta alskogen.

Denna sommar har vi observerat humlor och vildbin i mängder vi aldrig sett förut. Om tillväxten av skunkkallan bidragit till ökningen är givetvis att önska.

Längs hela Vinån finns odlingar av olika slag, avhängig av pollineringen. Kan skunkkallan bidra som föda åt flera humlor o bin, borde denna tillgång beaktas innan någon bestämmer om utrotningen.

Skövlingen av värdefulla skogar förstör livsmiljön för sällsynta arter. Misslyckas kontrollen av den illegala avverkningen, kommer flera djur, exempelvis tigern och skogselefanten att utrotas.

De föreslagna miljoner det skulle kosta att utrota skunkkallan, borde istället kunna användas till att förse skövlade områden med nya träd, vilket redan sker med hjälp från olika miljöorganisationer.

Låt respektive markägare själva få bestämma om skunkkallan är till glädje eller besvär.

Vänliga hälsningar

Aase Reinbro