Skillnad på hur hatet hanteras

Brev till ledarsidan.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Kommentar till Yngve Sunessons artikel om Israels rasism den 8 juli:

Bevisligen kan man bete sig på två olika sätt när barn mördas bara för att de råkar tillhöra en viss folkgrupp.

Man kan, som i Israel efter att de sargade kvarlevorna efter Eyal Yifrach, Gilad Shaar och Naftali Frenkel hittades, bli stum av chock och förtvivlan.

Eller också kan man, som många på den arabiska sidan valde att göra efter att de sargade kvarlevorna efter Mohammed Abu Khdeir hittades fyra dagar senare, starta våldsamma upplopp.

Det förekom rasistiska manifestationer i Israel där deltagare krävde hämnd, men de fördömdes omedelbart och förbehållslöst från höger till vänster och polisen har hitintills arresterat minst 48 människor.

ANNONS

I åtskilliga dagar har dock våldsamma rasistiska manifestationer pågått på den arabiska sidan utan ett enda fördömande från palestinska eller israelisk-arabiska ledare.

Uppenbarligen finns det ingen skillnad mellan hur djupt människor på båda sidor av konflikten kan sjunka i sitt omänskliga hat. Däremot råder alltjämt en bråddjup avgrund mellan hur de två sidorna hanterar människorna som agerar på detta hat. I Israel fördöms de och ställs inför rätta. På den arabiska sidan hyllas de som hjältar.

Berndt Ekström, Varberg

Svar direkt:

Min kommentar handlade inte om enskilda människors hat. Som Ekström påpekar finns detta i alla grupper.

Min kommentar handlade om det olika synsätt som finns i staten Israels politik beroende på om det handlar om judar eller araber (palestinier). Som ockupationsmakt har Israel särskilda folkrättsliga förpliktelser.

I den ännu inte framgångsrika jakten på dem som kidnappat och mördat de israeliska ungdomarna sattes militären in och den israeliska polisen fängslade bl a alla parlamentariker från Hamas, trots att bevisen för att Hamas ligger bakom dådet inte har redovisats.

Familjerna till palestinier misstänkta för något brott får regelmässigt sina hus demolerade. Något liknande drabbade inte de tre judiska extremister som gripits för mordet på den palestinske pojken. Judiska bosättningar genomsöktes inte av militären i jakten på dem.

ANNONS

Författaren Göran Rosenberg hävdade i anslutning till händelserna att ’”det råder apartheid på de ockuperade områdena”. Liknande formuleringar använde den amerikanske utrikesministern John Kerry tidigare. Riktigt lika tydlig i formuleringarna var inte jag.

Yngve Sunesson, politisk redaktör

ANNONS