Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

Skilda uppfattningar om klimatet

Jorden har överlevt väldigt påfrestningar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Var finns det mänskliga förståndet

Miljö. Under ”ordet är fritt” HN 14/1 oroar sig signaturen KL över att det finns människor – en”sekt” – som förlorat ”det mänskliga förståndet”. Sekten är kritisk till de fakta som visar att nuvarande klimatutveckling driver jorden till en ”härdsmälta”. Dessa ”fakta” orsakar då att livsbetingelserna på jorden dör ut. Han påtalar att det finns nobelpristagare som säger att styrmedel kan stoppa nuvarande globala temperaturökning som leder till katastrof. De sätter gränsen vid en ökning på två procent (2) grader C. Tiden är kort. Med den nuvarande globala temperaturuppgången på ca 0,15 C per decennium når vi härdsmältan om 150 år. Detta förutsätter förstås att naturen inte förändrar bilden med en kallperiod för då kan kolet ha tagit slut. Men då är ju problemet löst.

För att rädda klimatet eldar enligt egen utsago KL med ved. Det gör också ca 1 miljard människor – därtill tvingade. Vedeldning (inkluderat annat brännbart) är ett globalt miljöhot. Sotpartiklarna sprids i den globala atmosfären och medverkar stort till att våra glaciärer smälter. Sotpartiklar på vit snö ger effekten att solens strålar absorberas i stället för att reflekteras och snömassor smälter. Den giftiga röken vid matlagning orsakar också att cirka 3,5 miljoner dör i förtid varje år –främst kvinnor och barn – allt enligt FN . Tillgång till el även från kolkraftverk skulle rädda många tiotals miljoner människor från för tidig död. Fossila bränslen kan rädda liv. Insikten kräver dock förstås medmänsklighet.

I sin omtanke om klimatet nämner KL inte att livsbetingelserna på jorden också skyddas av naturens egna termostatsystem. Det handlar inte enbart om människor. Jorden har överlevt väldiga påfrestningar under sina 4,5 miljarder år så varför skulle jordens eget skydd inte klara även människosläktets påfrestningar.

Avslutningsvis: Beträffande skilda uppfattningar om klimatet utropar signaturen KL: ”Det verkar som någon sekt tagit över det mentala förståndet”. Jag ställer frågan: viken sekt?’

Göran Lindholm