Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rädda Barnen har funnits på plats i Jemen sedan 1963 och är i dag den största hjälporganisationen där, skriver insändarskribenten. Bild: Lina Malers/TT
Rädda Barnen har funnits på plats i Jemen sedan 1963 och är i dag den största hjälporganisationen där, skriver insändarskribenten. Bild: Lina Malers/TT

Skickas vapen via Varbergs hamn till krigets Jemen?

Varför tiger regeringen?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I Jemen pågår ett krig som enligt FN skapat världens nu största humanitära katastrof. Var tionde minut dör ett barn till följd av konflikten! Till flera krigförande parter i kriget exporterar Sverige vapen. Detta är helt oacceptabelt, Sveriges regering måste omedelbart stoppa denna vapenexport!

Rädda Barnen har funnits på plats i Jemen sedan 1963 och är i dag den största hjälporganisationen där. Vi ser dagligen hur barnen lider och dör. Sverige har tagit på sig rollen som fredsmäklare i konflikten. Samtidigt har Sverige sedan 2015 exporterat vapen för 2,2 miljarder till fem av de nio krigförande parterna. Enligt TV4-nyheterna har svenskt krigsmateriel används direkt i kriget, exempelvis har Saabs stridsledningssystem kunnat kopplas till blockaden som hindrar mat och livsviktiga förnödenheter att nå Jemens civilbefolkning, inte minst de svältande barnen.

Sveriges regering kan via ISP (Inspektionen för strategiska produkter) stoppa vapenexport till stridande länder. Punkt 70 i Januariöverenskommelsen (S, MP, C och L) lyder: ”De fyra partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår.” Hur kan exporten då fortgå?

Tyskland, Norge, Italien, USA och flera andra länder har redan sett över sin export till de stridande parterna i Jemen. Man har infört exportförbud, återkallat befintliga vapenlicenser och/eller fryst vapenexporten. I en FN-rapport från september 2019, framkommer att länder som exporterar vapen till Jemen kan vara medansvariga för krigsbrott. Varför tiger regeringen? Ansvarig minister är justitieminister Morgan Johansson. Vad väntar han på?

En hel del av svensk vapenexport går via Varbergs hamn. Hur mycket och till vem är hemligt. Skickas också vapen som dödar i Jemen via Varbergs hamn?

Lasse Bengtsson

Rädda Barnen Varberg