Det är direkt olämpligt att placera höga byggnader intill ängar där vadare häckar, skriver Naturskyddsföreningen.
Det är direkt olämpligt att placera höga byggnader intill ängar där vadare häckar, skriver Naturskyddsföreningen.

Skall fåglarna drabbas för att ge en upplevelse för besökande människor?

Naturskyddsföreningen har inte varit med i planerna på ett gigantiskt torn på Lassaberget.

ANNONS
LocationGetterön|

Svar

Nya utsiktstornet skall inte störa fågellivet (HN 7/7)

Naturskyddsföreningen satt med i några workshops som kommunen arrangerade kring den enorma mängd sprängstensmassor som skall tippas ute på den så kallade Dumpen, vid Naturum och VOF-huset. Upp till 10 meter höga massor kommer resultatet att bli. Om utformningen kring dessa massor talade vi om, hade dialog, ja. Inget gigantiskt torn placerat på Lassaberget nämndes då. Detta har Naturskyddsföreningen alltså inte varit med och planerat.

Återigen: Lassabackaberget i sin naturliga utformning erbjuder redan nu en perfekt utsikt över det berömda fågelreservatet. Det gamla tornet stod cirka 100 meter in på reservatet, ja. Det kommer med all största säkerhet inte att spela någon roll om det nya tornet ligger 150-200 utanför reservatsgränsen. Det är lika illa för de redan hårt trängda vadarfåglarna. Som Naturskyddsföreningen framförde innan finns det välgrundade studier både på Getterön men även i Tyskland och England att det är direkt olämpligt att placera höga byggnader intill ängar där vadare häckar. Getterön är för övrigt ett så kallat Natura 2000-område och föreskrifterna kring detta säger att kringliggande verksamhet som stör ett sådant område skall undvikas.

ANNONS

Skall fåglarna drabbas för att ge en upplevelse för besökande människor på Getterön?

I Varbergs hamn finns en hög silobyggnad, ja. Den lär vara ungefär 25 m hög. Det planerade hotellet kommer att bli nästan 50 m högt. En avsevärd avvikelse. Men den största faran blir de blänkande fönster som kommer att finnas på byggnaden. Vid dis och dimma kommer dessa att göra stor skillnad för de passerande flyttfåglarna. Här några exempel:

*Ryaverket i Göteborgs hamn gjorde en glasad tillbyggnad som skördade många fågeloffer, innan man satte upp ett stort nät framför väggen.

*Från Malmö rapporteras att en dam samlat in 100-tals döda fåglar nedanför en glasad sida på stadsbiblioteket.

*Samma sak har hänt vid det glasade biblioteket i Halmstad vid Nissan.

Dessa tre städer ligger alla utefter kusten, precis som Varberg gör.

En färsk studie (2019) från Umeå Universitet tar upp problematiken med så kallade flaskhalsar vid fågelflyttning under hösten, det vill säga dit stora mängder fåglar dras på väg söderut. Kustlinjen längs Västkusten är en av dessa flaskhalsar, där Varberg ligger och där det är tänkt att ett högt hotell skall byggas.

I studien står också att Havs-och Vattenmyndigheten i Sverige försöker att ta fram planer för att säkra gröna områden för marina organismer och fåglar. I utkastet till havsplanerna ingår att markera ut gränser för naturreservat och Natura 2000-områden. Getterön är ett av dessa och ligger ett stenkast från det tänkta glasade 50 meter höga hotellet.

ANNONS

Naturskyddsföreningen i Varberg

ANNONS