Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En regel som flera gånger nästan avskaffats är danstillståndet – förbudet mot att utan tillstånd låta sina gäster röra sig rytmiskt till musik, skriver insändarskribenterna. Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT
En regel som flera gånger nästan avskaffats är danstillståndet – förbudet mot att utan tillstånd låta sina gäster röra sig rytmiskt till musik, skriver insändarskribenterna. Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT

Ska vi verkligen behöva söka tillstånd för att få dansa?

Ett förbud fött ur 40-talets moralpanik är än i dag i kraft.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Näringslivet är och har alltid varit den svenska ekonomins viktigaste byggsten. Men för att näringslivet, och därmed samhället, ska kunna blomstra måste regelverken för näringslivet vara enkla, kostnadseffektiva och ändamålsenliga. Särskilt besöksnäringen är i större behov av regelförenklingar än någonsin – såväl för att starta som för att driva verksamhet.

I dagsläget är dock tillstånden dyra och krångliga. Allt från att kunna öppna hotell till att låta gäster dansa kostar tid och pengar, vilket sätter käppar i hjulen för verksamheten. Många regler fyller ett syfte, men de som är daterade och onödiga måste avskaffas.

En regel som flera gånger nästan avskaffats är danstillståndet – förbudet mot att utan tillstånd låta sina gäster röra sig rytmiskt till musik. Detta förbud fött ur 40-talets moralpanik mot dansande ungdomar är än i dag i kraft och skapar merkostnader för våra företagare.

Detta och många andra regelverk föreslår Näringslivets Regelnämnd NNR ska förenklas eller rent av avskaffas i rapporten Näringslivets förslag till regelförbättringar i Sverige år 2022-2026. Regelbördan skapar otaliga små tyngder som tillsammans försvårar för näringslivet utan att tillföra någonting av värde. Vår besöksnäring och utskänkningsverksamhet, som efter över två år av pandemi och motgångar är i större behov än någonsin av att enkelt kunna bedriva sin verksamhet, förtjänar bättre.

Näringslivet förtjänar enkla och ändamålsenliga regelverk, utan onödiga kostnader och fria från föråldrade och onödiga begränsningar. Allt annat är slöseri med statens resurser och företagarnas energi.

Helene Stålbom

Stålboms konditori, Falkenberg

Ulf Steringer

Grankotten, Sundsvall

medlemmar av NNRs småföretagargrupp