Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vad är en rimlig hyra för vanliga människor med jobb som undersköterska, butiksanställd, busschaufför etc? undrar insändarskribenten. Bild: Andreas Olsson
Vad är en rimlig hyra för vanliga människor med jobb som undersköterska, butiksanställd, busschaufför etc? undrar insändarskribenten. Bild: Andreas Olsson

Ska vi varbergare nöja oss med politikers önsketänkande?

Nybyggda treor på Brunnsberg kostar från cirka 8 100 kronor och uppåt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Fler hyresrätter med rimliga hyror är helt nödvändigt!

Jana Nilsson och hans efterträdare Jeanette Qvist (S) önskar sig fler hyresrätter och billigare hyror.

Själv önskar jag mig att dessa politiker upphörde med önskningar och drömmar. Men det är ju snart valår och då brukar ju partierna dyka upp och lova guld och gröna skogar.

Nybyggda treor på Brunnsberg kostar från cirka 8 100 kronor och uppåt. Detta tycker sossarna är jättebra och tydligen billigt. De önskar sig också billiga hyresrätter på Västerport. Nån som tror att det slår in?

En fråga: Vad är en rimlig hyra för vanliga människor med jobb som undersköterska, butiksanställd, busschaufför etc? 24:7 anser att en sådan hyra inte ska vara högre än 20 procent av familjeinkomsten.

Nilsson och Qvist har kapitulerat för marknadens krav på ägande, makt och vinst. 24:7 går åt andra hållet. Vi pratar hellre om bostaden som mänsklig rättighet, precis som FN:s deklaration om mänskliga rättigheter gör.

Enligt SABO – Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, är byggkostnaderna i Sverige högst i EU, 66 procentenheter över EU-genomsnittet. Detta trots att ca 30 procent av byggnadsarbetarna är underbetald utländsk arbetskraft. Ny forskning visar också att hyran ökar allra mest där människor med lägst medelinkomst bor.

Förtätningen och förstörelsen av Varberg kommer att fortsätta om man sätter sin lit till den privata byggmarknadens aktörer.

Wien i Österrike har visat att det går att vända utvecklingen. Via långsiktiga statliga och kommunala lån, Wiens eget kommunala byggbolag samt icke vinstdrivande byggföreningar, s.k. Gemeinnützigen Bauvereinigungen, har de lyckats mycket bra. Idag bor 80 procent av Wienborna i hyresrätt. Hyran för en sådan modern trea är drygt 5 500 kr per månad. En nybyggd trea i Stockholm kostade 12 722 kr år 2017. Och hyrorna i Varberg är i det sammanhanget också skyhöga.

Precis detta har vi ju länge föreslagit. Avbolagisera Varbergs Bostads AB, ombilda till stiftelse eller kommunalt verk. Starta ett kommunalt byggbolag.

Med 24:7 i majoritet efter valet påbörjas detta.

Bengt Johansson

ordf. 24:7