Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vilka barn pillar inte i munnen eller näsan direkt efter handtvätt, eller nyser, hostar och snorar fastän de anses friska? undrar insändarskribenten. Bild: Pi Frisk / SvD / TT
Vilka barn pillar inte i munnen eller näsan direkt efter handtvätt, eller nyser, hostar och snorar fastän de anses friska? undrar insändarskribenten. Bild: Pi Frisk / SvD / TT

Ska personalen i förskolan jobba på som inget händer?

Det kommer antagligen inte finnas någon frisk personal inom förskolan om några veckor.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Undrar verkligen vad Varbergs kommun tänker vad det gäller förskolan i coronatider?

Alla är välkomna bara barnen inte är sjuka. Vilka barn är egentligen friska kan man undra? Som förskollärare har du barnen i knät, omkring dig, kramar och tröstar i famnen. Alla barn och personal blandas och hålla avstånd är helt oundvikligt! De är barn!

Jo visst, vi hjälper dem att tvätta händerna till den grad att personalens händer är som fnöske.

Vilka barn pillar inte i munnen eller näsan direkt efter tvätt? Typ alla...eller nyser, hostar och snorar fastän de anses friska? 15-timmars barn lämnas och föräldrar går hem med småsyskon...

Personalen jobbar på som om ingenting händer, personal går på möten med annan personal än den på arbetsplatsen, personal går på kurser, utvecklingssamtal ska genomföras som vanligt. Är detta verkligen nödvändigt? Att träffa fler personer än nödvändigt?

Allt ska vara precis som vanligt, fast något färre barn bara.

Just det, nu blev det okej att barnen får ta maten själva igen vid matlinjen om man har matsal, förra veckan var det inte okej, hur kan man besluta att öppna matlinjen igen? Bara barnen håller avstånd till varandra när de tar mat, konstigt, de sitter ju 20cm ifrån varandra runt matbordet ändå. Eller ska personalen placera två barn vid varje bord och ansvara över 3-4 bord samtidigt och springa mellan borden och hjälpa dem?

Det kommer antagligen inte finnas någon frisk personal inom förskolan om några veckor, men då kanske skolledningen förstår... vem ska ta hand om barnen när de som jobbar inom samhällsviktiga arbeten måste arbeta?

Att bara jobba på som vanligt känns i alla fall inte bra för många av oss som arbetar inom förskolan, varför vi ska utsättas för möten med människor förutom alla de barn och föräldrar vi möter dagligen?

Vi vill veta hur ledningen tänker?

Förskolläraren som bara ska jobba på som vanligt

Svar

från kommunen:

Till att börja med vill vi uttrycka förståelse för den osäkerhet och oro som finns inom våra förskoleverksamheter. Det är en situation som ingen av oss tidigare upplevt. I det här läget måste vi hålla ihop och lyssna till våra expertmyndigheter och följa deras rekommendationer som uppdateras dagligen

Enligt Folkhälsomyndigheten är det inte aktuellt att stänga några för- eller grundskolor i nuläget. Enligt myndigheten finns inga säkra vetenskapliga belägg för att avstängning av friska skolbarn eller stängning av förskolor och skolor skulle minska risken för smittspridning i samhället. De råd som vi får är att utvidga bord i klassrum och matsal, undvika större ansamlingar av barn och att man försöker vara utomhus så mycket som möjligt samt visa tydliga anslag för hygienrutiner.

Folkhälsomyndigheten är tydliga med att föräldrar och personal ska vara uppmärksamma på symtom, även lättare symtom, och att barn ska vara hemma till dess att de är symtomfria och ytterligare två dagar. För de friska barn som befinner sig i förskolan är det viktigt med normalitet. Barn känner av när vuxna är oroliga och stressade – vuxna bär ett stort ansvar i att skapa en lugn och trygg miljö i förskolan. Ni bidrar till detta varje dag och ni gör helt ovärderliga insatser för våra barn.

Förskole- och grundskoleförvaltningens ledningsgrupp