Kunderna kan själva öppna butiken med en app och handla i en självbetjäningsbutik.
Kunderna kan själva öppna butiken med en app och handla i en självbetjäningsbutik. Bild: Erlend

Ska Källsjöbornas matpengar inte gå till någon på orten?

Kan leda till mer utarmning än utveckling av landsbygden.

ANNONS
LocationKällsjö|

Apropå

artikeln "Obemannad matbutikskedja visar intresse för Källsjö"

Läser i HN 9 april att det är tänkt att en obemannad självbetjäningsbutik ska etableras i Källsjö. Mötesplats nämns i sammanhanget.

Självklart är en välsorterad matbutik något alla människor vill ha tillgång till. Har ortsborna spånat om hur de kan få bygden att växa och är den obemannade butiken lösningen?

Det är i grunden ofta problematiskt när verksamheter utifrån etableras på en ort. Var hamnar ortsbornas pengar? Går de tillbaka till dem själva i annan form? Inte i detta fall. Källsjöbornas matpengar kommer att stötta livsmedelskedjan Lifvs Scandinavia. Företaget är Stockholmsbaserat och vd Bea Garcia, med bakgrund inom ekonomi, marknadsföring och reklam, har avsikten att öppna 200 obemannade butiker i Sverige under förevändning att gå emot butiksdöden på landsbygden. Källsjöbornas pengar kommer i själva verket att gynna Stockholm.

ANNONS

Sannolikt är det bättre för befolkningen i Källsjö att handla i sin mejeributik och i närområdet om bygden ska leva och växa. Att kommunen är drivande i att Källsjö får en obemannad butik av denna livsmedelskedja är kanske i själva verket en handling som leder mer till utarmning än utveckling av landsbygden.

Obemannad verksamhet bygger inte en levande landsbygd, speciellt inte när ägarna bor långt utanför kommunens gränser.

Fundersam

ANNONS