Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skärpning ni som skräpar ner i naturen

Allemansrätten förutsätter sunt förnuft.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Skärpning!

I dessa Coronatider har väldigt många människor skaffat sig nya vanor-upptäckt vår fantastiska natur- börjat vandra/springa, picknicka och njuta av skog och mark som aldrig förr.

Allemansrätten är fantastisk. Den behöver vi alla värna om och ha förstånd på att uppskatta. Men, allemansrätten innebär inte enbart rättigheter utan förutsätter också ett sunt förnuft och respekt för hur man kan bete och uppföra sig.

I våras när min man och jag vandrade runt Älvasjön i Ästad – vilket vi regelbundet gör sedan ett par år – var det ett sällskap som eldade, grillade och verkade ha väldigt trevligt tillsammans. Vad som dagen därpå alls inte såg lika trevligt ut var att de efterlämnat en stor svart sopsäck på vandringsleden i bokskogen. Hur tänkte man då? Att markägaren, Vivab, Länsstyrelsen eller ”någon annan” skulle ta hand om deras sopor? Nej, det troliga – får man kanske hoppas – är att man inte tänkte över huvud taget!

För att inte skapa gnissel mellan de som äger och sköter sina marker, låter oss alla njuta av de fina anlagda vandringsleder som finns så förfula inte vår fantastiska natur utan uppför er i den natur ni gästar. Det minsta man kan begära är att man tar hand om sina äckliga sopor!

En allmänbildning om hur man uppför sig i skog och natur skulle kanske vara på sin plats!

Vad har då hänt med sopsäcken?

I söndags- nästan ett halvår senare – kånkade min man och jag med oss den äckliga säcken (som vi retat oss på så länge) – som vägde minst 10 kg till ”stora vägen”. På vår resa till stan lassade vi med oss säcken i bilen och säcken ligger nu i vår gröna soptunna för avhämtning av Vivab i nästa vecka.

Var rädda om vår fantastiska natur och använd sunt förnuft!

Ann-Charlotte Stenkil (M)

Kommunstyrelsens ordförande