Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag undrar faktiskt om det i något sammanhang i vårt samhälle idag finns någon annan plats med sådan fullständig avsaknad av integritet, skriver insändarskribenten efter att ha varit inlagd på sjukhus i en sal för fyra. Bild: Bertil Ericson / TT
Jag undrar faktiskt om det i något sammanhang i vårt samhälle idag finns någon annan plats med sådan fullständig avsaknad av integritet, skriver insändarskribenten efter att ha varit inlagd på sjukhus i en sal för fyra. Bild: Bertil Ericson / TT

Sjukhusvård inför fullständiga främlingar

Delat rum ger kunskap om varandras personnummer, sjukdomar och behandling.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Blev inlagd på Varbergs Sjukhus för ett tag sedan. Nu skall ingen skugga falla över personalen som verkligen gör vad de kan och är helt underbara. Men, att fortfarande 2022 bli lagd på en sal för fyra!

Två vilt främmande män, en annan kvinna och så jag. I samma rum. Fyra personer som är fullständiga främlingar för varandra, åtminstone i början. För efter bara någon timma vet jag det fullständiga personnumret på de övriga tre, vad de har för sjukdom, vad det gör som mest ont och vilken behandling de kan tänkas få. Och de vet detsamma om mig. För varje gång det skall tas ett prov frågas efter personnumret och när läkarronden kommer pratas det högt och tydligt om diagnos, provsvar och behandling.

Under natten kommer nattpersonalen in runt klockan 22 och frågar var och en hur man mår. Sedan fortlöper det, runt tolv tas blodtryck på mannen snett emot, klockan tre på mannen mitt över. Dessutom går fyra personer på toaletten minst en gång vardera under natten och så drar det hela igång med full aktivitet halv sex med temp, blodtryck, koll av reflexer och så vidare. Samt att var och en av oss får frågan om vi sovit gott!! Det värsta är att jag tror sjukhuspersonalen är så vana vid förhållandet att de inte ens tänker på vilken förnedring det är att bli utsatt för detta.

Jag undrar faktiskt om det i något sammanhang i vårt samhälle idag finns någon annan plats med sådan fullständig avsaknad av integritet. Om det ens är lagligt att inför andra människor be om det fullständiga personnumret till exempel. Alltid när man blir inlagd får man ett blåvitt plastarmband om armen som är alldeles omöjligt att t av utan hjälp av sax. Där står det fullständiga personnumret vilket man dessutom verifierat när man fick bandet. Varför inte kolla där istället för att be patienten tala om det? GDPR, Dataskyddsförordningen, borde faktiskt träda in här avseende behandling av personuppgifter.

Ingela Karlsson