Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisbil
Polisbil

Självklart vill vi att du rapporterar brott till polisen

När du ringer till 114 14 kan du be om att bli uppringd om du inte vill vänta

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar:

till ”Omöjligt uppdrag att nå polisen

Självklart vill vi att du fortsätter rapportera och anmäla brott till polisen och naturligtvis vill vi att du ska kunna nå oss för att göra det. Tyvärr kan svarstiderna på 114 14 ibland vara långa. Vi är medvetna om det och arbetar aktivt för att korta dem, bland annat genom att erbjuda fler digitala tjänster på polisen.se och möjligheten att bli uppringd för den som inte vill vänta kvar i telefonkön.

Precis som du skriver är polisens larmnummer 112 till för akuta fall och pågående brott. Om du till exempel blir vittne till pågående skadegörelse ska du därför alltid ringa 112. Det fall du beskriver där du ser att någon slår sönder något och skadegörelsen kan bli större än nödvändigt, och att det finns risk att gärningspersonerna hinner försvinna, är ett typiskt fall där du ska ringa 112. I övriga fall som inte är brådskande, till exempel om du har information om saker som har hänt eller kan hända, ringer du oss på 114 14. Har du tillgång till internet kan du också gå in på polisen.se. Där kan du anmäla vissa brott men du kan också tipsa oss via ett formulär.

När du ringer till 114 14 och inte vill vänta kvar i telefon kan du i talsvaret be om att bli uppringd. Om ditt ärende kan hanteras på polisen.se erbjuds du också att en länk skickas till din telefon så att du själv kan skriva in ärendet eller anmälan i lugn och ro. Vår förhoppning är att köerna blir kortare när fler väljer att använda våra digitala tjänster.

I samband med att polisen blev en myndighet 2015 gick landets länskommunikationscentraler ihop till regionledningscentraler. Samtal till 112 från Halland besvaras därför av regionledningscentralen i Göteborg.

Mats Palmgren,

polisområdeschef i Halland