Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Annika Karlbom
Bild: Annika Karlbom

Självkörande buss bekostas inte med skattemedel

Syftet är att ta reda på mer om tekniken.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Sluta flumma om förarlösa bussar”, ”Vad är det för trams i Apelviken” och ”Sluta slösa våra skattepengar på helt onödiga saker".

Den självkörande bussen som två veckor i juni kommer att gå i Apelviken bekostas inte av skattemedel, utan av forskningsmedel från en EU-fond. Varberg ingår i ett projekt tillsammans med europeiska forskningsinstitut och andra europeiska städer. Projektet handlar om tekniken kring självkörande fordon och hur de kan fungera i ett framtida samhälle. Vi har fått en spännande möjlighet att i praktiken prova ett mer hållbart transportalternativ, och liknande tester genomförs på tre andra platser i Europa.

Syftet med testet är alltså inte att transportera människor en viss sträcka i Apelviken, utan att ta reda på mer kring denna teknik. Hur fungerar ett självkörande fordon i denna miljö och hur samspelar den med gående och cyklister? Vi kommer under dessa två veckor att ta emot forskare och experter inom området, vilket också sätter Varberg på den europeiska kartan inom framtida hållbar teknik.

Martin Andersson

Näringslivsdirektör

Josefin Selander

Samhällsutvecklingsdirektör i Varbergs kommun