Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det står inte i lagen att hundar absolut måste hållas kopplade. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Det står inte i lagen att hundar absolut måste hållas kopplade. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Signaturen "Naturvän" har övertolkat lagen

Prata med hundägare istället för att anmäla dem.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Straffbart med lösa hundar i naturen"

Det är helt riktigt att hundar inte får springa fritt i naturen mellan 1 mars och 20 augusti. Det står i Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Men det står faktiskt inte ens att de absolut ska hållas kopplade och, tvärtemot vad "Naturvän" hävdar, inget som helst om kopplets längd.

Strängare regler kan gälla på särskilda platser. Skyltar vid naturreservat föreskriver till exempel ofta att hundar ska vara i koppel året runt. Men varken på Morups tånge, som "Naturvän" nämner, eller andra reservat i Halland finns några regler om "kort" koppel. Så "Naturvän" har fel.

Under en hundpromenad i förra veckan fick jag en otrevlig, anonym lapp med hot om polisanmälan när jag parkerade just vid Morups tånge. Därför kontaktade jag Länsstyrelsen och tog reda på vilka bestämmelser som faktiskt finns.

Att man sedan måste hålla ett öga på vad hunden gör, korta kopplet vid behov och inte låta hunden gå nära och besvära vare sig folk eller vilda djur, det tror jag att alla kan hålla med om. Men jag föreslår att du, "Naturvän", pratar med hundägare i stället för att anmäla dem. Tänk då bara på vad lagen faktiskt säger innan du hotar eller råder andra att hota med polis!

Elisabeth Andrén