Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sia Bild: Christine Olsson/TT

SIA Glass betalar enligt samma taxa som alla andra

Taxan gäller alla kiosker och foodtrucks som vill hyra kommunal mark.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledaren "Glass är gott, ändå ger nya cafét viss bismak"

I en ledare från den 6 februari gör HN:s ledarskribent Maria Haldesten egna uträkningar för kostnaden av markarrendet som Sia Glass ska betala för sitt glasscafé på Rörbecksplatsen. Tyvärr blir hennes uträkning fel när hon beräknar hela byggnaden som en uteservering.

Markarrendet för Sia Glass är baserat på en kioskplats med el och kostnaden för det är, enligt fastställd taxa, 16 000 kronor per år. Den nya taxan antogs i fullmäktige i november 2018 och gäller från och med 1 januari 2019. Taxan gäller för alla kiosker och foodtrucks som vill hyra kommunal mark.

I arrendeavtalet med Sia Glass är det även avtalat om upplåtelse av 16 kvadratmeter uteservering under fem månader. Kostnaden för det är 80 kronor per kvadratmeter och månad. Det är samma pris som för alla andra uteserveringar. Totalt betalar Sia Glass alltså 22 400 kronor per år (16 000 kr + 6 400 kr) för att arrendera marken. Det är samma pris som vilken annan aktör hade fått betala.

Nu hoppas vi, precis som Maria, att glasscafét ska bli ännu ett fint tillskott till Falkenberg centrum.

Niklas Lidström

mark- och exploateringschef Falkenbergs kommun

Svar

från ledarredaktionen.

Ledarsidans uträkning enligt uteserveringsprincip är korrekt, vilket skulle göra att summan landade på 36 480 kronor (mer om man lägger på sommarserveringen). Och jämförelsen med Varberg, som på goda grunder har en mer varierad prissättning, är högst relevant. Där är taxan för taxan för en kiosk på över 25 kvadratmeter i centralorten på 1 100 per m² per år (vilket skulle ge motsvarande satsning en årskostnad om 41 800 kr/år.

Ledarsidans uppfattning är att den standard ”kioskplats”-taxa inte är rimlig av det enkla skälet att det unika Glasscafét inte är jämförbart en vanlig kiosk eller foodtruck i vare sig storlek eller utformning. Det handlar ju om en rejäl, arkitektritad byggnad på 38 kvadratmeter som ska stå där året om. Därför har även tjänstemän inom kommunen reagerat på vad som uppfattas som underprissättning. Och en sådan snedvrider konkurrensen.

Maria Haldesten

Politisk redaktör

LÄS MER: Sia-glass avgift för kaféet: 1866 kr/månaden

LÄS MER: Här ska Sia Glass bygga glasscafé

LÄS MER: Sia glass får ny vd