Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Om ett land som Sverige, som har brist på el i södra delarna, stänger två reaktorer samtidigt som all kraft läggs på klimatomställningen och att elektrifiera mer; så får det ofrånkomligen effekt av elbrist och högre priser, skriver Camilla Brodin (KD) och Larry Söder (KD). Bild: Rickard L Eriksson
Om ett land som Sverige, som har brist på el i södra delarna, stänger två reaktorer samtidigt som all kraft läggs på klimatomställningen och att elektrifiera mer; så får det ofrånkomligen effekt av elbrist och högre priser, skriver Camilla Brodin (KD) och Larry Söder (KD). Bild: Rickard L Eriksson

Se verkligheten – sänk energiskatten

Regeringen vill att vi ska snåla med elen men ”belönar” de som förbrukar mest., skriver Camilla Brodin (KD) och Larry Söder (KD)

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Dags att slutförvara besattheten om kärnkraft som den enda lösningen

Vi kristdemokrater anser att det handlar om att se verkligheten och kunna göra något åt elbristen. Vi ser den storskaliga elektrifieringen av Sveriges basindustri och fordonsflotta som en nödvändig brygga till ett samhälle som kombinerar klimatansvar och en god välfärd. För att kunna göra den resan måste Sverige inse hur mycket el som behövs för att klara denna omställning. Först måste alla vi som pratar om höga elpriser inse och ta till oss att elmarknaden är just en marknad. När det finns mycket el att tillgå så sjunker priset, och när det är brist på el så ökar priset. Om ett land som Sverige, som har brist på el i södra delarna, stänger två reaktorer samtidigt som all kraft läggs på klimatomställningen och att elektrifiera mer; så får det ofrånkomligen effekt av elbrist och högre priser.

Att vi under sommaren har ett elöverskott – till vissa delar baserat på vindkraften – som är möjlig att sälja till andra länder är lysande. Det ger intäkter och bidrar till att tränga bort fossilbaserad ful-el från norra Europa. Men det hjälper oss inte ett jota en iskall och vindstilla dag i januari! Att som Centerpartiet sitta i Miljöpartiets knä skapar inte handlingskraft för ny el i Sverige. Vi måste återställa effektbalans och systemstabilitet i vårt svenska elsystem och då är kärnkraften en pusselbit. Inte den enda, men en nödvändig sådan. Det är därför vi vill att Sveriges riksdag och regering tydligt ska peka med hela handen: Kärnkraften ska inte bara vara till nöds tolererad under en tillfällig övergångsperiod utan ses som efterfrågad i ett långt perspektiv.

Gällande de höga elpriserna i landet och framförallt i södra Sverige tvingar vi återigen regeringen att agera. Men regeringen vill att vi ska snåla med elen men ”belönar” de som förbrukar mest. Glöm inte varför vi befinner oss här – regeringen la ner fungerande kärnkraft. Vi är av den åsikten att sänka energiskatten för alla istället för att ge bidrag till några. Detta då regeringen nu valt en modell som utgår ifrån antalet förbrukade kwh/månad, som rent krast innebär att det inte är de med högst elräkningar som kommer få del av regeringens bidrag. Eftersom priset skiljer de olika elområdena så beror det alldeles på vart i landet du bor och hur mycket du har investerat i energieffektiva åtgärder.

Även orsaken till att läget blivit så exceptionellt i Sverige har vi hört presenteras att det beror på de höga elpriserna på kontinenten och att man där blivit beroende av rysk fossilgas. Det ryska beroendet har uppstått och förstärkts för att man lagt ner kärnkraft och byggt vindkraft.

Men det vi inte får ihop är att tydligen gäller inte samma sak i Sverige som i övriga Europa, för enligt regeringen och deras stödpartier sjunker priserna med nedlagd kärnkraft och utbyggd vindkraft i Sverige.

I år är det valår och vi kommer få se många som lovar allt till alla. Vi kristdemokrater går till val på att hålla det vi lovar och vi kommer jobba för att hela Sverige ska fungera!

Camilla Brodin (KD)

Riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

Larry Söder (KD)

Riksdagsledamot Halland