Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
LRF ungdomens styrelse Robin Arvidsson, Marcus Idoffsson och Martin Nilsson, framför traktorn och Sofia Warefelt och Emma Svensson på traktorn.

Se på exploateringen av åkermark i ett större perspektiv

Det är beklagligt att politikerna i Falkenberg köper upp och planlägger livsmedelsproducerande jordbruksmark.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I måndags kom nyheten att Ängstorps handelsområde i Laholm stoppas av Mark-och miljödomstolen. Äntligen ett ställningstagande mot att bygga på åkermark!

Men på tisdagen nåddes vi av nyheten att ”Falkenberg ska växa mot motorvägen”.

Styret i Falkenberg vill planlägga 53 hektar åkermark till förmån för industri, en kriminalvårdsanstalt eller ett sjukhus, samt grönstråk.

När reportern frågar kommunalrådet Per Svensson (S) om hur han ser på att man tar god åkermark i anspråk för att kunna etablera verksamheterna säger han att det är en svår avvägning men att arbetstillfällena är viktigare på den här platsen.

Men man ska inte låta sig luras att det ”bara” handlar om de här 53 hektaren. Falkenbergs kommun har tidigare tagit mycket utav av Falkenbergs bästa åkermark i anspråk kring Falkenbergsmotet. I höstas köpte man även 19 hektar i Tröingeberg. Också den marken skall användas för byggnation, i det fallet till bostäder. Samtidigt har ”Lev din dröm Falkenberg” konstaterat att det finns över 1300 bostäder öster om motorvägen i Falkenbergs kommun där ägaren inte är skriven på fastigheten. Har vi verkligen bostadsbrist?

I dag produceras ungefär hälften av maten vi äter i Sverige av Svenska lantbrukare. Med klimatförändringarna kommer delar av världen förmodligen inte gå att odla i framtiden, men i Sverige har vi förutsättningarna som krävs. Varför fortsätter vi då bygga bort 600 hektar åkermark om året? Den bästa åkermarken vi har i Sverige har minskat med 14% på 50 år, och vi kan bara försörja hälften av Sveriges befolkning med mat!

Det är beklagligt att politikerna i Falkenberg köper upp och planlägger livsmedelsproducerande jordbruksmark samtidigt som vi har en nationell livsmedelsstrategi, utan något som helst krav på hur tätt man ska bygga.

På tisdag ska kommunstyrelsen besluta om man skall planlägga denna marken eller inte. Vi ber er som politiker att tänka till en extra gång innan ni röstar. Kanske finns det andra sätt för Falkenberg att få fler arbetstillfällen än att exploatera mark som i teorin hade kunnat näringsförsörja över 200 personer i all framtid? Mark som dessutom redan idag ger jobb åt personer i den gröna sektorn.

Man vill gärna skylta med Falkenberg som en matstad genom evenemang som exempelvis Falkenbergs Skafferi. Det är väldigt kul att intresset för närproducerad mat är så stort, men vilka förutsättningar ger ni producenterna?

Det är dags att ni som politiker börjar tänka om kring exploatering av mark. Vill man ha en kriminalvårdsanstalt till exempel, så finns det goda exempel där de intagna driver en mjölkgård ihop med vårdarna. Det kanske är ett alternativ istället för att bygga bort marken som den typen av verksamheter är beroende av?

Vi stirrar oss blinda på våra egna kommuner och glömmer att se exploateringen av åkermark i ett större perspektiv.

Vi tar maten för givet, och lämnar mindre och mindre livsmedelsproducerande mark till framtida generationer som av allt att döma kommer bestå av fler människor än vi är idag.

Bygg inte bort vår framtid. Bevara åkermarken.

Sofia Warefelt

ordförande LRF Ungdomen Halland

Robin Arvidsson

vice ordförande

Matilda Lindvert

ledamot

Marcus Idoffsson

ledamot

Peter Andersson

ledamot

Emma Svensson

ledamot

Martin Nilsson

ledamot