Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Karin Malmhav / SvD / TT
Bild: Karin Malmhav / SvD / TT

Se över rutiner för friskvård i Varberg!

Tyvärr finns brister, stora som små.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Varbergs kommun är noga med att visa en god profil utåt med hjälp av olika medier, inte minst sociala medier. Man ska få uppfattningen att kommunen är en arbetsgivare som är framåt och noga med hur man tar hand om sina anställda.

Kommunen har fördelar men tyvärr finns brister stora som små. Till exempel är de rutiner som finns för friskvård svåråtkomliga, ogynnsamma och inskränkta.

Mina argument för detta är att app-tjänsten epassi är krånglig och svår för många samt att då man vill ha hjälp måste man maila företaget epassi som hör och häpna också tar 10% av dina friskvårdspengar. Utöver detta så accepteras inte vissa aktiviteter som friskvård. Du kan ex få pengar till att rida, få massage, träna på gym men du kan inte få pengar till ex fiske i det fria, en göra konstresa mm.

Ovan nämnda problem och begränsningar gör att många inte tar ut sina friskvårdspengar. Detta blir således odemokratiskt då kommunen ska stå med en pekpinne och säga vad dess personal ska göra/ inte göra för att må bra och vara lyckliga.

Jag och många kollegor med mig vill att kommunen slutar att stoppa delar av våra lagstadgade friskvårdspengar i ett privat företag (epassi). Kommunen bör inse att detta är de anställds friskvårdspengar. Ge var anställd sina pengar på ex januarilönen utan att de ska visa kvitto på vad de gjort.

Kommunen ska inte heller stå med en pekpinne om vad som är friskvård och inte. Folk mår bra i själen av olika saker och vill någon gå på en konsert så är det friskvård om det ger lycka åt den personen, vill någon svettas gott på ett gym är det också friskvård.

Så släpp tramset med alla dyrköpta appar och riktlinjer och bli en mjukare kommun med förståelse att folk samlar kraft på olika sätt. Om ni gör så att anställda mår bättre kan ju sjukskrivningar minska. Alla vet att sjukskrivningar inte är bra för vare sig de anställda eller för kommunen eller de som är beroende av kommunen.

Anställd med fel fritids-/friskvårdsintresse