Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vi har en terrorlagstiftning som tydligt anger hur sådana brott ska hanteras inklusive en straffskala. Bild: Henrik Montgomery/TT

SD tar lätt på lagar och konventioner

Förslaget strider inte bara mot grundlagen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Våra familjers trygghet är viktigare än terroristernas rättigheter"

I sitt svar på min insändare anser Hellsborn/Isaksson att det är märkligt att jag påpekar att förslaget om indragna medborgarskap strider mot grundlagen. De hävdar att poängen med SD:s första insändare var att lagen skulle skrivas om. Detta trots att det inte med en stavelse berörs något om lagstiftning i insändaren från 27/2. Förutom att förslaget är grundlagsvidrigt så strider det även mot internationella konventioner om medborgarskap och mot de grundläggande mänskliga rättigheterna som i sin tur utgör några av grundpelarna i vår grundlag. Men SD anser ju, som många av oss insett, att man kan ta lätt på de mänskliga rättigheterna inklusive, uppenbarligen, vår grundlag. Detta belyser än en gång SD:s värdegrund samt ursprung.

Jag noterar också att skribenterna inte med ett enda ord berör frågan om att de påstådda IS-krigarnas terrorhandlingar ska prövas rättsligt. Vi har en terrorlagstiftning som tydligt anger hur sådana brott ska hanteras inklusive en straffskala. I stället verkar det vara så att de påstådda IS-krigarna tydligen utan omsvep ska berövas sitt medborgarskap. En märklig men tyvärr inte oväntad syn på rättsskipning (eller brist på sådan) från SD:s företrädare. SD verkar inte heller ha tänkt igenom vad som ske i nästa steg. Vilken stat ska förväntas ta emot dem som blir statslösa? Eller ska de leva i någon slags ingenmansland? Har SD koll på var detta ingenmansland finns? Och vad ska hända där med de påstådda IS-krigarna?

Skribenterna använder sig i insändaren av citattecken gällande personernas svenska nationalitet i ett försök att beröva dem deras grundlagsskyddade nationstillhörighet och göra dem "icke-svenska". Och det är ju där skon brukar klämma för SD när de anser att en del inte är riktigt äkta svenskar. Ut med dem, brukar lösningen vara! Återigen ser vi SD:s grundvärderingar lysa igenom som i sin tur beror på SD:s ursprungs-DNA.

En grundlagsändring kräver en noggrann utredning och två olika beslut i riksdagen med ett allmänt val emellan.

Glenn Wahle